03 iun. 2020 | 14:19

Greșeala ‘fatală’ făcută de românii care au cont și card bancar. Acum li se întâmplă asta

BANI
Greșeala 'fatală' făcută de românii care au cont și card bancar. Acum li se întâmplă asta

Sute de mii de români sunt vizați de-o veste teribilă. Deși Guvernul trebuia să-i anunțe de la început, nu s-a întâmplat asta.

În timpul stării de urgență, Guvernul a trecut o ordonanță de urgență pe baza căruia românii și-au putut amâna ratele. Peste 317.000 de cereri au fost înainte și pe 18 mai erau deja aprobate 83% din cereri. Ce se întâmplă acum este însă teribil pentru clienți.

Cei care au cerut amânarea ratelor vor ajunge la Biroul de Credit. Totuși, instituția susține că scorul de credit nu va fi afectat, întrucât acesta nu influențează algoritmul de calcul. Biroul de Credit, o asociație din care fac parte 20 de bănci, precizează că această suspendare de la plată este o informație care face parte din categoria „Date referitoare la evenimente care apar în perioada de derulare a produsului de tip credit”, care poate fi prelucrată în Sistemul Biroului de Credit în baza interesului legitim și pentru care persoanele vizate au fost informate anterior conform art. 13 și 14 din Regulamentul General privind Protecția Datelor.

De ce ajung românii care și-au amânat ratele în această situație?

Oficialii Biroului susțin că această înregistrare este necesară pentru a reflecta în mod corect situația creditului.

„Înregistrarea suspendării la plata este necesară atât pentru a reflecta în mod corect situația creditului, în perioada suspendării la plata, cât și pentru continuarea desfășurării unei activități de creditare responsabile, în condițiile protejării, facilitării accesului la creditare și prevenirii îndatorării excesive a persoanelor vizate, respectării cadrului legal referitor la evaluarea bonității și la reducerea riscului de credit, precum și prevenirii utilizării sistemului financiar-bancar pentru desfășurarea unor activități contrare legii.”
Biroul de Credit

Dintre bănci, Raiffeisen Bank, de exemplu, și-a informat clienții pe site că suspendarea va fi menționată în istoricul Biroului. Dar fără impact semnificativ pe viitor.

Credit Europe Bank are această precizare: „În cazul în care cererea de suspendare la plată va fi aprobată, acest eveniment va fi reflectat în evidențele bazelor de date de tipul birourilor de credit. De exemplu, daca ești persoană fizică, vei fi raportat în Biroul de Credit cu evenimentul «suspendare la plată». După încetarea acestei stări, se vor relua raportările, în condițiile obisnuite, fără a fi necesare înștiințări separate către tine, în acest sens”.