06 iul. 2020 | 15:11

E oficial: se dau bani în plus de la stat pentru acești români. Majorările salariale sunt substanțiale și încep chiar de acum

BANI
E oficial: se dau bani în plus de la stat pentru acești români. Majorările salariale sunt substanțiale și încep chiar de acum

Iulie a venit cu o veste excepțională pentru mulți români. Ordinul de acum e valabil din 3 iulie, până pe 15 august, și sunt prevăzute sume impresionante pentru foarte mulți cetățeni.

De data asta vorbim de-un spor de până la 30%, în funcție de pacienții tratați. Astfel, acest spor de 30% e pentru angajaţii care acordă asistenţă medicală pacienţilor confirmaţi cu forme medii sau severe de COVID-19. Pentru gestionarea pacienţilor care sunt doar suspecţi de infectare cu noul coronavirus, anumite categorii de angajaţi din sistemul sanitar primesc spor cuprins între 5% şi 20% din salariul de bază, conform actului normativ antemenţionat.

De data asta, de bonus beneficiază următoarele categorii: personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar, inclusiv cel din cabinetele de stomatologie de urgenţă, care asigură asistenţă medicală, primul ajutor calificat, transport pacienţilor testaţi pozitiv, care implică un contact direct cu pacienţii.

E prevăzut un spor de 25% pentru pacienţi cu alte forme decât cele prevăzute mai sus. Totodată, de sporul de 20% beneficiază şi personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din cadrul serviciilor de ambulanță, cadrele militare şi personalul cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD. Apoi, de 15% beneficiază personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar care realizează triajul clinico-epidemiologic sau recoltarea probelor biologice. Tot de 15% beneficiază și cei care transportă sau prelucrează probele respective.

Se acordă 10% pentru tot personalul din cadrul spitalelor care asigură asistenţa medicală pacienţilor testaţi pozitiv, conform Economica. În fine, de 5% beneficiază personalul spitalelor care asigură asistenţa medicală pacienţilor testaţi pozitiv.

Ce români se califică la aceste bonusuri?

Când vine vorba de-o împărțire pe categorii profesionale, vorbim întâi de personalul de specialitate medico-sanitar şi personalul auxiliar sanitar din unităţi sanitare, unităţi de asistenţă medico – socială şi instituţii medicale, indiferent de nivelul de subordonare sau coordonare, din farmacii comunitare, din cabinete de medicină de familie, din cabinete de medicină dentară, indiferent de forma de organizare, precum şi din cadrul altor furnizori de servicii medicale sau de asistenţă socială, implicat direct în acţiuni care vizează prevenirea, gestionarea şi combaterea infecţiilor cu noul coronavirus.

Apoi, e vorba de cadrele militare – paramedici și personal medical – din structurile aflate în coordonarea Departamentului pentru situații de urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, implicat direct în acţiuni care au urmărit prevenirea, gestionarea şi combaterea infecţiilor cu noul coronavirus. Totodată, de personalul cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD specializate în acordarea primului ajutor calificat, potrivit legii, aflat în finanţarea autorităților administrației publice locale.

Nu în ultimul rând, de tot personalul din cadrul spitalelor care asigură asistenţa medicală pacienţilor testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I şi în faza a II-a, precum şi din spitalele de suport pentru pacienţii testaţi pozitiv sau suspecţi de infectare cu virusul SARS-CoV-2, reglementate prin Ordinul Ministrului Sănătății nr. 555/2020 cu modificările și completările ulterioare.