24 sept. 2020 | 10:36

Dezastru pentru șoferi, anunț de ultimă oră: ce se întâmplă cu mașinile diesel

AUTO
Dezastru pentru șoferi, anunț de ultimă oră: ce se întâmplă cu mașinile diesel

Un anunț important pentru șoferi vine din zona auto, iar în centrul atenției sunt mașinile diesel. E un dazastru pentru industrie.

Mașinile diesel sunt pe cale de dispariție, în condițiile în care Guvernele caută să reducă poluarea, iar producătorii trebuie să respecte niște reguli stricte. Sunt obligați să-și diversifice gama și să vină cu mașini care poluează cât mai puțin. Iar mașinile cu motoare clasice sunt considerate o sursă de poluare importantă.

În acest context, vânzările de mașini diesel au scăzut.

Datele APIA arată că aceste modele nu mai sunt de interes pentru români, mai ales pentru cei care își cumpără o mașină nouă și vor să o păstreze mai mulți ani.

De ce nu se mai vând mașinile diesel

Datele din piață arată că înmatriculările de mașini noi diesel se apropie cu pași repezi de pragul de 25% din piață, spre deosebire de cele pe benzină care au peste 65% din comenzi. Mașinile noi cu alte tipuri de propulsie reprezintă puțin peste 6% din vânzările de mașini noi.

În primele 8 luni ale anului ponderea mașinilor diesel a fost de 27,8% din piața auto, în scădere cu 33% comparativ cu aceeași perioadă din 2019. Cu alte cuvinte, autoturismele noi diesel au înregistrat scăderi între 19% și 48% în fiecare lună.

APIA arată că în luna august a acestui an se remarcă cea mai mare scădere a înmatriculărilor de mașini noi cu propulsoare diesel, de 48% față de august 2019. Mai mult, în cea mai slabă lună din an, aprilie, înmatriculările de mașini noi pe benzină au fost la nivelul unei luni cu înmatriculări bune pentru diesel.

Modelele diesel care încă se mai vând:

1. Dacia Duster – 4.356 de unități

2. Dacia Logan – 2.200 unități

3. Skoda Octavia – 830 de unități

4. Peugeot 3008 – 630 unități

5. Volkswagen Passat – 580 de unități

În august, piaţa auto din România a înregistrat o scădere de 51,9%, fiind înmatriculate 11.157 autoturisme, faţă de 23.177 vehicule în perioada similară din 2019, arată datele publicate de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile – ACEA.