TEHNOLOGIE

Schimbări în Codul Rutier: ce impune Guvernul pentru trotinete electrice

Sunt o mulțime de trotinete electrice în București, de la diverse servicii. Pentru toate acestea, Guvernul vrea schimbări în Codul Rutier. Încă din 2019 e o lege în Parlament pentru așa ceva.

Guvernul are acum un proiect de ordonanță de urgență care să modifice și completeze Codul Rutier pentru cei care folosesc trotinete electrice. În 2019, o abordare similară a trecut tacit de Senat și-a ajuns la Camera Deputaților pentru dezbatere și vot. Proiectul a fost inițiat de Sorin Moldovan, deputat PNL.

Acum, prin proiectul de la Guvern, trotinetele electrice ar trebui definite drept vehicul utilizat pentru transportul unei singure persoane, poate avea două sau trei roți și e articulat cu o bară în partea din față folosită ca dispozitiv de direcție. Totodată, astfel de trotinete electrice ar trebui să aibă, din construcție, capacitatea de-a merge cu mai mult de șase kilometri pe oră și mai puțin de 25 km/h.

Ce ar trebui să facă cei care folosesc trotinete electrice

Cei care vor să conducă trotinete electrice trebuie să aibă cel puțin 14 ani. E interzis transportul pasagerilor și trotineta electrică oprită sau staționată pe partea carosabilă trebuie așezată lângă și în paralel cu marginea acesteia.

Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani.

Totodată, astfel de trotinete electrice vor putea fi conduse numai pe pista pentru biciclete. În lipsa acesteia, vor putea circula doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h.

Mai util e și că trotinetele electrice vor trebui să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizante. Iar motorul nu poate fi mai mare de 250 wați.

Nerespectarea regulilor constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv de la 6 la 8 puncte-amendă. Ca sumă, asta înseamnă între 870 și 1.160 lei, dar, implicit, crește, dacă crește punctul de amendă.

BOMBĂ! Noii vecini ai lui Traian Băsescu, reacții după MUTARE! L-au făcut PRAF!
Share
Published by
Răzvan Băltărețu

Recent Posts

  • TEHNOLOGIE

De ce să-ți ții telefonul în mâna dreaptă, când vorbești: sfatul ciudat al lui Steve Jobs, ”inventatorul” smartphone-ului

Multe persoane se întreabă de ce trebuie să țină telefonul în mâna dreaptă, având în…

13 ore ago
  • ULTIMA ORĂ

LIVE Război în Ucraina. Ziua 123. Explozii în centrul Kievului și în Cernăuți. Severodonețk este sub ocupație rusă în totalitate

Rusia a invadat Ucraina joi, pe 24 februarie, și a început bombardamentele în orașe, cauzând…

16 ore ago
  • BANI

Un sfert de salariu te va costa amânarea ratei la bancă: economiștii imploră românii să-și scoată ideea din cap

În scurt timp, în România va deveni din nou posibilă amânarea ratelor la credite pentru…

16 ore ago
  • ACTUALITATE

Ciupercile uriașe acopereau Pământul, acum milioane de ani: ce s-a întâmplat cu ele, de ce nu mai există

În zilele noastre, folosim ciupercile, în general, în mâncare. Mai mici sau mai mari, însă…

18 ore ago
  • ACTUALITATE

Oamenii nu ar fi singuri în Univers: cum cred doi oameni de știință că arată rasele extraterestre

Se crede că, în viitor, ființele umane ar putea reuși să călătorească prin spațiu, pe…

19 ore ago
  • ACTUALITATE

A fost descoperit un grup „secret” de urși polari, ascuns de secole în Groenlanda: ar putea fi soluția la încălzirea globală

Aproximativ trei sute de urși polari secreți au fost izolați de alte populații de urși…

19 ore ago