02 dec. 2020 | 13:45

Chinezii ne vor distruge pe toți. Modifică axa Pământului cu această construcție megalomanică

CHESTII
Chinezii ne vor distruge pe toți. Modifică axa Pământului cu această construcție megalomanică

Barajele sunt, în sine, o super construcție care îți arată cum omul poate modifica natura. Dar China a dus lucrurile la un alt nivel. Și nu fără o problemă imensă.

În prezent, cel mai mare baraj din lume este situat pe cursul lui Yangtze, China. Acesta se numește barajul Celor Trei Defileuri. Ca orice baraj, are avantajul imediat: produce energie electrică. Sunt însă și câteva dezavantaje, care ar putea avea impact considerabil asupra planetei.

Independent de producția de energie electrică, acest baraj a triplat capacitatea de transport a fluviului Yangtze. Totuși, nu e văzut cu ochi buni de toată lumea. Ca să fie construit, barajul a presupus mutarea a circa 1,4 milioane de oameni.

Totodată, când rezervorul a ajuns la capacitatea sa maximă, de 40 de miliarde de metri cubi, 13 oraşe, 140 de comune şi 1.350 de sate au fost inundate.

Cel mai dificil deceniu pentru proiectul din China

De la umplerea rezervorului, în 2010, numărul alunecărilor de teren şi al altor dezastre naturale a crescut considerabil. Mai mult, greutatea enormă a apei din rezervor, la care se adaugă scăderea şi creşterea nivelului său în funcţie de sezon, a dus la instabilitate.

Mai mult, ecologiştii susțin că rezervorul acumulează deşeuri de la oraşele din apropiere, iar calitatea apei în amontele fluviului se înrăutăţeşte.

Deși sună ca un mit sau o teorie a conspirației, există dovezi încă din 2010 care arată că o construcție atât de mare, care susține o asemenea cantitate de apă, ar putea încetini mișcarea de rotație a Pământului, din cauza unui fenomen cunoscut drept momentul de inerție.

Pe scurt, când un obiect se rotește în jurul unei axe, este foarte dificil să schimbe viteza și unghiul mișcării. Cu cât este mai mare distanța, cu atât va fi mai lentă rotația.

Astfel, prin proiectul din China, ridicarea a 39 de trilioane de kilograme de apă la 175 de metri deasupra nivelului mării va crește momentul de inerție al Pământului și îi va încetini rotația. Efectul ar fi foarte mic, potrivit NASA, ceea ce e o veste bună.

Totuși, chinezii nu au în plan să oprească producția de baraje. Dimpotrivă, încep construirea celui mai înalt din lume, care va măsura 314 metri, care aparent va avea scopul de a reduce emisiile de carbon.

Nu în ultimul rând, dacă barajul de pe fluviul Yangtze s-ar prăbuşi, cantitatea uriaşă de apă care s-ar elibera ar inunda mari suprafeţe şi ar muta axa Pământului.