02 dec. 2020 | 13:03

Cea mai bună veste a zilei pentru milioane de români. Prețul pentru energie electrică este de invidiat în UE

CHESTII
Cea mai bună veste a zilei pentru milioane de români. Prețul pentru energie electrică este de invidiat în UE

În România se plătesc printre cele mai mici prețuri la energia electrică de consum domestic, în termeni nominali.

Prețul energiei electrice plătit de populație în România este printre cele mai mici din Uniunea Europeană, lucru de care am mai auzit cu toții.

Cu toate acestea, dacă încercăm să comparăm folosind o statistică publicată de MEKH (echivalentul ungar al Autorității de Reglementare în Energie din România), lucrurile se schimbă atunci când vorbim și de puterea de cumpărare.

Cum stăm la raportul consum – putere de cumpărare?

Conform acestor date, Bucureștiul are al treilea cel mai mic preț la energie electrică din UE, de 12,16 eurocenți/kWh, mult sub media europeană de 18,38 eurocenți – date aferente lunii octombrie 2020, preț final cu toate tarifele și taxele incluse.

Prețuri mai mici decât în capitala României este doar în Sofia (11,7 eurocenți), și în Ungaria (10,63 eurocenți).

La polul opus, cea mai scumpă electricitate, în termeni absoluți, o plătesc locuitorii capitalei Germaniei, Berlin – 32,02 eurocenți/kWh, deci de aproape trei ori mai mult decât bucureștenii.

Confruntați cu această comparație, consumatorii români aduc însă argumentul veniturilor: chiar dacă plătesc printre cele mai mici prețuri din Europa, românii spun că au salarii mici, și chiar există unele discursuri cum că de fapt am plăti cel mai mare preț din Europa.

De aceea, o comparație a prețurilor la energie electrică din punct de vedere al parității puterii de cumpărare standard (PPS – Purchase Power Parity) poate fi utilă.

În termeni concreți, se evaluează paritatea puterii de cumpărare care exprimă echivalenţa între nivelul preţurilor exprimate în aceeaşi monedă din diferite ţări.

Din acest punct de vedere lucrurile nu mai stau la fel de bine pentru România, dar nici așa de rău cum se tot spune.

Din punct de vedere al comparației la PPS, capitala României este pe locul șase în clasamentul celor mai mari prețuri la energia electrică pentru casnici din Europa.

Datele lunii octombrie arată că înaintea noastră sunt Varșovia – pe primul loc, în capitala Poloniei factura la electricitate fiind cel mai dificil de plătit din Europa –, Praga, Berlin, Lisabona și Copenhaga.

pret energie electrica

Capitala Danemarcei este un caz special – taxele sunt foarte mari, de aproximativ 41% din prețul final plătit de populație – de trei ori mai mult decât media europeană.

Liberalizarea pieței energiei

În România, prețurile la electricitatea livrată consumatorilor casnici sunt în continuare reglementate de stat (pentru majoritatea consumatorilor), dar nu vor mai fi începând cu 1 ianuarie 2021.

De la 1 ianuarie, piața se va liberaliza și fiecare consumator casnic care primește acum energie la preț reglementat de stat va trebui să aleagă o nouă ofertă, concurențială, fie de la alt furnizor, fie de la același furnizor.

În momentul de față, nu există prețuri concurențiale mai bune decât cele reglementate.