Cât costă, de fapt, un telefon ieftin? Dar unul scump? Explicații de la un director din industrie

Cât costă, de fapt, un telefon ieftin? Dar unul scump? Explicații de la un director din industrie

OnePlus vrea să revină pe piață cu un telefon mai ieftin. Samsung, Huawei, Oppo și alți producători sunt deja acolo, fiecare cu cote însemnate din piață. Apple, de asemenea, oferă modele mai ieftine. Dar când discutăm de preț, ce îl trage în sus sau în jos?

OnePlus Nord e un smartphone pe care compania încearcă să-l promoveze ca fiind mixul perfect între preț – calitate – performanță. Poate va fi, poate nu, cert e că prețul va fi mai mic decât al modelelor pe care le-a lansat deja. Carl Pei, cofondatorul OnePlus, a vorbit recent despre ce înseamnă să livrezi un smartphone ieftin.

Până vedem dacă Nord va fi sau nu acel mix potrivit, compania încearcă să-i construiască o imagine perfectă prin transparență – dovadă și interviul de acum – și promovare pe internet.

În prezent, OnePlus 8 Pro începe de la 900 de euro și se bate în aceeași ligă cu Samsung, Apple și Huawei, chiar dacă încă nu oferă cea mai bună performanță a camerelor foto. Independent de camere, e un flagship în adevăratul sens al cuvântului și-și justifică prețul. Nord nu va fi la fel.

Ce face un telefon mai ieftin sau mai scump?

Pei a spus că designul unui telefon ar trebui să fie gata, într-un caz optim, cu nouă luni înainte de livrare. Ei l-au finalizat cu șase luni înainte. Și au trecut printr-un design care ar fi făcut telefonul să iasă în evidență, dar au ales, până la umă, o abordare mai apropiată de-a lui OnePlus 8.

Indiferent de cum va fi telefonul, e mai relevant ce-a explicat Carl Pei cu privire la preț. Conform acestuia, dacă vrei un telefon care rezistă la apă, nu plătești neapărat standardul, dar e un cost semnificativ să testezi, să construiești o linie de asamblare specială și să aloci oameni care să verifice că este, într-adevăr, rezistent la apă și praf.

Asta justifică și de ce OnePlus 7 Pro rezista la apă, dar nu respecta vreun standard.

Pei a mai menționat și cum tehnologia devine mai ieftină pe măsură ce e adoptată la scară mai mare. Astfel, vorbim în 2020 de ecrane AMOLED cu rată mare de refresh (90 Hz sau 120 Hz), la un cost ceva mai redus. Dar un AMOLED e încă de două ori mai scump decât un LCD.

Când vine vorba de încărcare rapidă, fie e tehnologia în telefon, fie e în încărcător. Cea din urmă e mai ieftină. Dar oricum e mai scumpă decât o încărcare standard.

Cofondatorul OnePlus a vorbit și despre eliminarea portului de căști. Nu e o economie mare, per se, că acea mufă e destul de ieftină. Dar economia apare când poți construi telefonul fără încă un port – pe care, eventual, trebuie să-l izolezi ca să nu intre apă. Iar spațiul respectiv poate fi folosit altfel, eventual pentru baterie sau alți senzori.

Ca exemple directe, cipul NFC și integrarea lui costă patru dolari. Respectarea standardelor IP pentru rezistență la apă și praf crește prețul cu circa 15 dolari.

Aici poți adăuga și eternul subiect: dacă un telefon costă X sumă de bani per componente, de ce prețul final e dublu? Cel mai des apare dezbaterea când e vorba de un nou iPhone. Aici intră un cost despre care companiile nu vor fi niciodată prea transparente – sau n-au de ce să fie.

Prețul e tras în sus de următoarele cheltuieli terțe: marketing (ca să afli de telefon), magazine fizice (în care să fie vândut), parteneriate cu magazine și operatori (în numeroase țări), dar mai ales cercetare și dezvoltare ca produsul final pe care îl cumperi să funcționeze așa cum te aștepți.

Ce specificații va avea OnePlus Nord – ca să aibă și preț mai mic

Telefonul va fi dezvăluit integral în aproximativ o săptămână (21 iulie). Va avea un preț de sub 500 de euro. Ca hardware, va avea un ecran AMOLED de 6,44 inci cu 90 Hz rată de refresh, stocare de cel puțin 128 GB și cel puțin 8 GB memorie RAM, Android 10, un sistem cu trei camere foto pentru poze cu zoom, ultrawide și wide, iar bateria va fi de 4.115 mAh cu încărcare la 30 wați Warp Charge.

Ce face acum OnePlus e foarte mult un joc de imagine la finalul căruia va lansa un telefon mai ieftin. Ce-i de reținut e că fiecare telefon care ți se pare scump în 2020 (cu preț de 1.000 de euro sau mai mult) va face ca în doi ani un model similar să fie vândut cu circa 500 – 600 de euro. Sigur, tehnologia va evolua și vor fi alte modele la preț mare.

Dintre toți producătorii, Apple se bucură de cel mai mare confort când vine vorba de „reciclat” tehnologie veche și nouă într-un model nou. iPhone SE e cea mai bună dovadă: design de iPhone 8 – inclusiv Touch ID, procesor de iPhone 11, o cameră îmbunătățită prin software și un suport pentru sistemul de operare care se poate întinde pe doi până la cinci ani (dovadă că primul iPhone SE a fost lansat în 2016 și va primi chiar și iOS 14 în 2020).

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: