29 mai 2020 | 12:05

Avertismentul pentru toți cei care au card bancar. Nu mai faceți asta niciodată

BANI
Avertismentul pentru toți cei care au card bancar. Nu mai faceți asta niciodată

Sigur ai card bancar și, în ciuda tuturor soluțiilor de-a plăti cu telefonul, uneori ai nevoie să-l folosești la bancomat. Și atunci situația se schimbă.

Când folosești un card la bancomat, e bine să știi câteva reguli. Una dintre ele, și extrem de importantă, e ce se întâmplă când bagi codul PIN greșit. Ai o limită de trei încercări. Dacă nici din a treia nu-ți iese, atunci e grav.

În cazul în care introduci de trei ori codul PIN greșit, cardul va fi blocat de bancă. În unele cazuri, băncile rețin cardul, prin intermediul bancomatului, iar alte bănci restricțonează pur și simplu utilizarea acestuia. Firesc, trebuie să vorbești cu banca emitentă și să vezi ce-i de făcut. Banca îl poate debloca, dar vei avea câțiva pași de urmat ca să-ți confirmi identitatea.

În cazul în care cardul a fost reţinut de bancomatul băncii care a emis cardul, acesta se poate recupera fără a mai fi necesară reemiterea acestuia. Trebuie să știi însă că, în cazul în care cardul este reţinut de bancomatul unei alte bănci, cardul va fi emis din nou.

Ce se întâmplă când bagi codul PIN invers la bancomat?

Credința multor oameni e că dacă tastezi codul PIN invers, bancomatul băncii „înțelege” că ești jefuit și sună automat la poliție. Pe cât de frumos ar fi să existe un așa sistem, pe atât de dificil de gestionat ar fi. Tocmai de aceea autoritățile au tot anunțat că așa ceva nu e valabil. Practic, dacă introduci codul invers, nu se întâmplă nimic. Mitul e propagat cel mai des pe Facebook și WhatsApp, în zilele noastre. Cei care distribuie așa ceva nu fac decât să propage o minciună care a devenit extrem de cunoscută și care s-a dovedit doar un mit.

Mitul a pornit în urmă cu peste un deceniu. Pe atunci a circulat pe mail, iar acum și-a găsit o a doua casă pe WhatsApp și în grupuri de Facebook. Cel puțin cât încă vom mai avea cash scos de la bancomat e posibil să nu dispară minciuna asta.