02 apr. 2020 | 16:35

Avertisment pentru toți românii cu carduri Visa, Mastercard. Cum riști să rămâi fără bani?

ACTUALITATE
Avertisment pentru toți românii cu carduri Visa, Mastercard. Cum riști să rămâi fără bani?

Utilizatorii de carduri Visa, Mastercard și American Express sunt vizați de-o înșelătorie masivă în perioada asta. Specialiști în securitate informatică au identificat mecanismul prin care îți pot fi furate datele.

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a anunțat identificarea mai multor site-uri de înșelătorie care vizează utilizatori de carduri Visa, Mastercard și American Express. Practic, aproape toți românii cu carduri.

CERT-RO informează că paginile de phishing sunt găzduite pe subdomenii ale platformei gratuite Weebly. Atacatorii care fac asta țintesc ca utilizatorii să fie induși în eroare de astfel de pagini de phishing și să-și introducă datele online. Se folosesc de notificări false despre posibilitatea dezactivării cardului deținut în 24 de ore. Potențiala victimă trebuie să furnizeze o serie de date personale și financiare, printre care numărul cardului de credit, data de expirare, codul CVV, precum și adresa de mail. Pe scurt, toate datele esențiale.

Ce să faci ca să nu pici în astfel de campanii înșelătoare, fie că sunt în numele Visa și Mastercard, fie că sunt în numele magazinelor ca Mega Image și Profi

Recent, CERT-RO a anunțat că magazinele Profi și Mega Image au fost vizate de-o campanie înșelătoare. În oricare caz te-ai afla, e bine să ții cont de câteva sfaturi ca să nu pierzi date și, implicit, bani.

Actualizează permanent software-ul dispozitivului, inclusiv sistemul de operare. Fii extrem de atent dacă primești mesaje „din partea băncii” sau a unei alte entități, prin care ți se solicită date sensibile (date despre cont, parole, numerele de pe carduri Visa sau Mastercard etc.). Citește cu atenție mesajele – compară adresa expeditorului cu cea din corespondențele anterioare.

Totodată, verifică eventuale greșeli de exprimare sau gramaticale și nu răspunde la mesaje dubioase. Eventual, le poți retransmite băncii tale, scriind adresa sau poți verifica telefonic transmiterea unui astfel de mesaj.

Nu deschide link-urile și nu descărca fișiere din astfel de mesaje. Dacă ai dubii cu privire la o tranzacție, efectuează verificări suplimentare. Folosește site-uri românești, pe cât posibil – pot fi mai ușor de detectat eventuale probleme. Sau caută site-urile și paginile de Facebook oficiale, cum ar fi ale Visa sau Mastercard.

Totodată, verifică înainte să cumperi – recenziile site-ului/produsului. Plătește folosind servicii de plăți sigure. Nu accepta plăți prin transfer bancar decât dacă știi că sursa e sigură.

Plătește doar când ai o conexiune sigură la internet. În acest context, evită folosirea hotspot-urilor publice de Wi-Fi. Datele cardurilor Mastercard, Visa sau datele de autentificare pot fi furate ușor prin astfel de puncte cu internet gratuit.

Folosește un dispozitiv sigur, când plătești. Fă-ți la timp actualizările de sistem și securitate. Totodată, atenție la reclame, oferte miraculoase, afaceri-bombă. Dacă e prea frumos ca să fie adevărat, probabil este o păcăleală. Fii atent și la ferestre pop-up care promit premii. Nu în ultimul rând, dacă produsul comandat nu sosește la timp, contactează imediat vânzătorul. Dacă nu răspunde, contactează banca.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele