28 mai 2020 | 11:33

Atenție: toți cei care stau la bloc trebuie să știe asta. Încalci legea grav dacă nu respecți aceste reguli

CHESTII
Atenție: toți cei care stau la bloc trebuie să știe asta. Încalci legea grav dacă nu respecți aceste reguli

În ciuda a ceea ce-ai crede, în România se și schimbă lucrurile în bine. Și ca cetățenii să se conformeze, vorbim de amenzi care ajung până la 40.000 de lei. Cel puțin într-un oraș din România.

Orașele mari din România au o problemă considerabilă: gestionarea proastă a gunoaielor. Tocmai de aceea, încă din 2019, Emil Boc, primarul Clujului, a anunțat că schimbă regulile și vrea ca locuitorii orașului să fie mai atenți la selectarea selectivă a deșeurilor.

Spre deosebire de București, în Cluj, de la 1 iulie 2019, a început colectarea selectivă a deșeurilor. Și asta se face pe patru categorii: plastic și metal, hârtie și carton, sticlă, și deșeuri reziduale, amestecate sau menajere.

Toate acestea sunt împărțite pe culori, după cum urmează: plastic/metal – galben; hârtie/carton – albastru; sticlă – verde; deșeuri reziduale – negru.

Despre ce amenzi vorbim pentru cei care nu fac asta?

Cei care nu respectă regulile impuse în Cluj, riscă amenzi între 1.000 și 2.000 de lei (pentru persoane fizice) și între 20.000 și 40.000 de lei pentru persoane juridice.

Orașul are și un sistem pentru deșeuri voluminoase. Aici intră mobilier, covoare, saltele etc. Colectarea acestora se face cu titlu gratuit, în cadrul campaniilor de colectare, în baza unui program stabilit. În afara programelor stabilite, colectarea se va face în baza unei solicitări, contra cost.

În cazul deșeurilor din construcții, acestea se ridică contra cost de către operatorul de salubritate, la solicitarea beneficiarului. Iar deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) sunt colectate gratuit de operatorul de salubritate de la punctele gospodărești/platforme subterane și de la punctele fixe de colectare stabilite, unde pot fi depuse în ultima zi de sâmbătă a fiecărei luni, între orele 9 – 13.

Emil Boc a oferit și trei motive pentru care e importantă colectarea selectivă: se reduce poluarea cauzată de producerea și depozitarea deșeurilor. Apoi, se reduce consumul de resurse naturale neregenerabile. Nu în ultimul rând, se reduce consumul de energie.