05 aug. 2020 | 14:04

Atenție, români. Toți cei care stau la bloc trebuie să știe de aceste schimbări din 2020

CHESTII
Atenție, români. Toți cei care stau la bloc trebuie să știe de aceste schimbări din 2020

Statul la bloc aduce responsabilități de care e bine să știi, că altfel te costă bani. Spre exemplu, în 2020, avem câteva modificări intrate recent în vigoare. Totodată, o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție privește facturile de utilități.

Dacă stai la bloc, e bine să știi că legea nr. 149/2020 stabilește că cei ce vor să-și închidă balconul sau logia de la parterul blocurilor nu mai au nevoie de acordul vecinilor, ca până acum, ci de un acord de la asociația de proprietari a imobilului.

Totuși, ar trebui să ai motive întemeiate pentru închidere, cum ar fi securitatea apartamentului, reducerea efectelor noxelor, zgomotelor, gunoaielor. Trebuie motive justificate de siguranța și sănătatea locatarilor.

Decizia ICCJ pentru viața la bloc

Conform deciziei ICCJ, chiar și o factură fiscală colectivă este considerată titlu executoriu, nu doar factura fiscală individuală, după cum notează Avocatnet. Decizia ICCJ 16/2020, publicată în Monitorul Oficial acum o lună și dată pentru a lămuri o chestiune de drept civil, vine să clarifice situația facturilor de utilități emise pe numele unei asociații de proprietari.

Totodată, e bine să știi că legea societăților a fost modificată recent, prin Legea nr. 102/2020.

Asta înseamnă că cei care vor să schimbe destinația imobilului nu vor mai avea nevoie de acordul vecinilor. Dar asta doar în situația în care la sediul social nu se desfășoară activitate.

Avizele vor fi însă în continuare obligatorii când se desfășoară efectiv o activitate economică în apartament. E necesară totuși depunerea unei declarații pe propria răspundere dată de administrator/administratori.

Nu în ultimul rând, o mențiune despre liniștea la blocLegea valabilă din ianuarie prevede o serie de schimbări în domeniul ordinii și siguranței publice, printre care noi atribuții pentru polițiști, dar și sancționarea mai dură a celor care deranjează, în mod repetat, liniștea publică sau vecinii.

Dacă îți deranjezi de mai multe ori vecinii în decurs de 24 de ore, poți fi sancționat cu amenzi între 2.000 de lei și 3.000 de lei. Mai mult, poți fi sancționat chiar și cu muncă în folosul comunității (70 – 120 de ore). Așa că, pe cât posibil, ține cont de reguli.