10 iul. 2020 | 16:18

Atenție, români. Cei care au card bancar trebuie obligatoriu să țină cont de trei reguli dacă nu vor să rămână fără bani pe card

BANI
Atenție, români. Cei care au card bancar trebuie obligatoriu să țină cont de trei reguli dacă nu vor să rămână fără bani pe card

Cardurile ne-au făcut viața mai ușoară. Acum, în 2020, vorbim deja de carduri digitale, în aplicații de banking, și chiar soluții fintech. Totuși, sunt reguli de care să ții cont mereu ca să nu te trezești că pierzi bani.

În România sunt câteva milioane de carduri. În ultimii ani a crescut, pe lângă cele de debit, și numărul celor de credit. Acestea sunt promovate de bănci, cel mai des, drept carduri de cumpărături. Banca îți asigură niște sume de bani pe care să le folosești. Dar trebuie să ai grijă, pentru că un card de credit se poate dovedi costisitor.

Cu un card de credit n-ar trebui să retragi bani de la bancomat

În general, cum ziceam și mai sus, cardul de credit ar trebui folosit la cumpărături. De regulă, ai și niște beneficii sau sisteme flexibile de rate. Dar pentru retragerile de numerar de la bancomat, clientul plăteşte băncii o dobândă specială, mai mare decât dobânda la cumpărături şi, de cele mai multe ori, nici nu beneficiază de vreo perioadă de graţie. Dobânda începe să curgă din momentul în care aţi retras banii – şi dobânzile nu sunt deloc mici.

Mai mult, comisionul de retragere numerar este, în general, mult mai mare decât cel preceput în cazul cardurilor de debit, şi porneşte de la 0,5% din suma retrasă.

Perioada de grație e crucială

E esențial să știi ce perioadă de grație ai. Unele bănci pot oferi până la 60 de zile, dar cel mai bine e să te informezi cu privire la perioada exactă. În această perioadă, banca nu percepe dobânda pentru creditul folosit dacă, până la sfârşitul acesteia, clientul rambursează integral suma folosită şi taxele şi comisioanele aferente.

Rambursează mai mult decât minim

Pentru împrumuturile cu cardul de credit, băncile impun debitorului returnarea unei sume minime în fiecare lună din suma împrumutată şi plata comisioanelor, taxelor şi dobânzilor, care se trag primele din banii puşi. Cu cât rambursezi mai mult, cu atât avi de plătit în viitor mai puţină dobândă la banii împrumutaţi.

În cazul în care nu rambursezi suma minimă, banca aplică o dobândă penalizatoare foarte ridicată.

Totodată, n-ar trebui să uiți că există taxă de administrare. La fel, fiecare bancă are un set de astfel de taxe și ar trebui să le știi în momentul în care faci un astfel de card. Și să fii sigur că ai nevoie de un așa card.