27 mai 2020 | 12:41

Apare o nouă pensie. Cine sunt românii care ar beneficia de ea. Decizia e la Parlament

BANI
Apare o nouă pensie. Cine sunt românii care ar beneficia de ea. Decizia e la Parlament

Un mesaj al deputatului Claudiu Năsui, USR, arată că parlamentarii lucrează la o lege prin care să introducă o pensie nouă în România. Aceasta este mascată sub numele „rentă viageră”.

Aici e vorba de o pensie specială, după cum semnalizează deputatul. Iar astfel de pensii sunt băgate în legi oarecum pe ascuns.

„Noroc că proiectul a trecut pentru aviz și la comisia pentru buget finanțe, iar eu am prostul obicei de a citi proiecte înainte să le votez”, notează Năsui în postarea de pe Facebook.

pensie noua renta viagera

Deputatul USR susține că a semnalat comisiei că „tocmai suntem pe cale să mai instituim pensii speciale pentru o nouă categorie și am propus un amendament de eliminare a lor. Surpriza mare este că amendamentul a și trecut. 16 voturi pentru, 10 contra și o abținere”.

Conform acestui, doi oameni PSD au votat contra, iar alți 10 au fost pentru. ALDE s-a abținut, iar restul grupurilor au votat pentru amendamentul său.

Cum e sistemul de pensii din România?

Într-o postare ulterioară, Claudiu Năsui a atras atenția că pensia medie în România e la 1.292 de lei pe lună. Dar pensia medie specială e la 11.316 lei. Ceea ce e o discrepanță incredibilă.

„Cunoașteți deja istoricul proiectului USR de eliminare al pensiilor speciale. A fost introdus în 2017, iar parlamentarii l-au blocat cât de mult au putut deși am solicitat de nenumărate ori punerea sa pe ordinea de zi. În 2019, când presiunea publică a devenit mai mare, PNL și PSD au început să schimbe discursul. PNL a introdus un proiect propriu, în comisiile parlamentare l-au contopit cu cel al USR-ului pentru a îngropa inițiativa, și l-au făcut în mod intenționat neconstituțional.”
Claudiu Năsui

El a amintit și că, în 2017, USR a depus un proiect separat pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. A fost un proiect separat din motive procedurale, fiindcă acesta trebuie adoptat în plen reunit al celor două camere. Recent, PNL un alt proiect de lege pentru eliminarea acestor pensii speciale.

„Strategia PNL este evidentă, dorește întârzierea eliminării acestor pensii, și poate chiar împiedicarea completă, prin contopirea și acestor două proiecte”, notează Năsui.