10 aug. 2020 | 15:01

Anunț teribil pentru șoferi: se întâmplă cu prețul la benzină și motorină. Mare atenție la pompă

AUTO
Anunț teribil pentru șoferi: se întâmplă cu prețul la benzină și motorină. Mare atenție la pompă

Cei mai mulți șoferi sunt atenți în aceste zile la prețul de la pompă. După perioada masivă de scăderi din primăvară, acum se așteaptă la schimbări semnificative. Aflăm care e evoluția acum.

Șoferii s-au bucurat de scăderile din 2020 la benzină și motorină. Dar lucrurile nu stau foarte bine pentru piață. Ultimele date arată că gigantul petrolier Saudi Aramco a raportat o scădere de 50% a profitului pentru prima jumătate a anului financiar 2020.

Scăderea de acum înseamnă, pe scurt, un an devastator atât pentru piaţa globală de petrol, cât şi pentru economiile globale afectate de pandemie, conform ZF. Compania a anunţat venituri de 23,2 miliarde dolari pentru primele şase luni din 2020, în scădere faţă de 46,9 miliarde dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Prețul petrolului crește, chiar dacă lent

Scăderea Saudi Aramco a venit însă cu declarații ale șefului companiei care au influențat o creștere pe 10 august. Cotaţia futures a barilului de petrol light sweet crude a crescut cu 0,47 dolari, la 41,69 dolari, în timp ce cotaţia futures a barilului de petrol Brent din Marea Nordului a urcat luni până la 44,74 dolari, după un avans de 2,4% şi, respectiv, 2,5% săptămâna trecută.

Amin Nasser, șeful Saudi Aramco, a declarat că se vede o redresare a cererii de petrol în Asia, în condiţiile în care economiile se redeschid gradual în urma măsurilor de izolare impuse pentru a opri răspândirea pandemiei de coronavirus.

Totodată, Irak s-a angajat să-şi reducă producţia cu încă 400.000 de barili pe zi (bpd) în august şi în septembrie, pentru a compensa supraproducţia sa din ultimele trei luni.

Decizia va ajuta Iraksă-şi îndeplinească angajamentele privind reducerea producţiei, după ce în mai Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alţi producători din afara cartelului, regrupaţi în alianţa OPEC+, au decis reducerea record a producţiei, cu 9,7 milioane de barili pe zi (bpd), pentru a sprijini preţul ţiţeiului.

În fine, e bine de știut că OPEC se aşteaptă ca în acest an cererea globală de petrol să scadă cu 8,95 milioane de barili pe zi, mai puţin decât în raportul anterior.