22 sept. 2020 | 11:36

Anunț important pentru toți șoferii din România: se întâmplă cu prețurile la benzină și motorină

AUTO
Anunț important pentru toți șoferii din România: se întâmplă cu prețurile la benzină și motorină

Prețul benzinei și al motorinei este unul de interes pentru toți șoferii din România. Iar OMV Petrom vine acum cu propriile estimări, revizuite și adaptate mersului economiei din acest moment.

Prețul benzinei și al motorinei din România e stabilit în funcție de cotația petrolului Brent de la Londra. Aceea e de urmărit și, dacă prețul de acolo se duce în sus, atunci efectele se vor vedea și-n România la scurt timp. Grupul OMV Petrom a venit cu propriile estimări în acest sens.

Astfel, pentru anul 2021 ar fi de așteptat un preţ al ţiţeiului de 50 dolari pe baril. În Upstream, estimarea pe termen lung a cotaţiei ţiţeiului Brent este acum redusă la 60 dolari/bbl faţă de 75 dolari/bbl folosită anterior.

Anunț pentru șoferii din România: ce se întâmplă cu prețurile la benzină și motorină

OMV Petrom estimează că în 2021 încă se vor resimți efectele pandemiei COVID-19. Se vine cu o estimare de preț al ţiţeiului de 50 dolari/bbl;

  • estimările preţului ţiţeiului pentru 2022 şi 2023 au fost reduse la 60 dolari/bbl de la 70 dolari/bbl, respectiv 75 dolari/bbl;
  • pentru perioada 2024 – 2029, este estimată o cotaţie a ţiţeiului Brent de 65 dolari/bbl (anterior 75 dolari/bbl), care se estimează că va scădea gradual la 60 dolari/bbl până în 2035.

Începând cu 2035, Petrom ia în calcul o cotaţie a ţiţeiului Brent de 60 USD/bbl (anterior 75 USD/bbl). Toate estimările după anul 2025 sunt în termeni reali, la nivelul anului 2025.

„Ne aşteptăm ca actualizarea estimărilor de preţ al ţiţeiului să conducă la ajustări nete de depreciere nemonetare de aproximativ 800 milioane de lei după impozitare, care includ atât ajustări de depreciere pentru active necorporale de explorare, cât şi ajustări nete de depreciere pentru active corporale”, au declarat reprezentanţii companiei.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze naturale la nivel de grup de 55,4 milioane bep în 2019. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane de tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW.