ERATĂ: Măștile de protecție pe care le vinde Altex respectă standardul FFP2

ERATĂ: Măștile de protecție pe care le vinde Altex respectă standardul FFP2
Sursa foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Pe 9 aprilie, Altex a anunțat că pune la vânzare 5 milioane de măști, la prețul de 2,99 de lei bucata, fără adaos comercial. O primă versiune a acestui articol atrăgea atenția că e posibil ca acestea să nu respecte standardul FFP2 de protecție. După discuții cu oficialii companiei care au furnizat documente și informații redacției PLATYECH, s-a dovedit că produsele au documente care dovedesc că sunt conforme cu standardul mai sus menționat.

Actualizare | 10 aprilie, ora 18.25: o primă versiune a acestui articol – publicat cu titlul: „Altex te păcălește să cumperi măști care sunt, de fapt, mai proaste decât îți zice?” – a listat produsul vândut de magazin (Set masti de protectie respiratorie PHT14045, FFP2, 3 straturi, 50 bucati, albastru) ca fiind fals promovat cu standardul respectiv. Între timp, Altex a prezentat dovezi conform cărora se certifică respectarea standardului.

Magazinul deține un certificat prin care poate dovedi că furnizorul de la care a cumpărat măștile, și pe care le vinde clienților din România, confirmă respectarea standardului FFP2. Acest certificat nu poate fi publicat din rațiuni care țin de relațiile economice între cele două entități. Însă el a fost arătat reporterilor PLAYTECH de către companie.

Actualizare | 9 aprilie, ora 22.12: Articolul a fost actualizat pentru a corecta o greșeală de scriere. Versiunea inițială menționa măștile „FPP”. Este un acronim greșit. Acronimul corect este: FFP. Articolul a fost actualizat în concordanță cu această modificare.

Forma inițială a articolului, care lăsa de înțeles că Altex și-ar fi înșelat clienții, nu mai este valabilă. Certificatul pentru acest produs, consultat de PLAYTECH, confirmă că măștile respectă standardul FPP2.


Pe 9 aprilie, eMAG, urmat de Altex, au listat măști medicale la set de 50 de bucăți. Fiecare a promis câteva milioane de produse, dar problema e că la Altex mesajul e înșelător. Asta în ciuda declarațiilor făcute atât de Raed Arafat, cât și de Ministerul Sănătății.

Altex promite că atât pe site-ul său, cât și pe site-ul Media Galaxy, dar și în magazinele fizice are măști la vânzare. A promis 5 milioane vândute la set de câte 50 de bucăți. De cealaltă parte, eMAG a anunțat că listează online un stoc de 7 milioane de măști de protecție, tot la set de câte 50 și nu poți lua decât unul. Pot fi comandate deja, le găsești la 147 lei aici. Altex le vinde cu 149,5 lei.

Dar nu prețul contează, ci ce promite acest magazin. Ca să-ți dai seama, trebuie să vezi denumirea produsului: „Set masti de protectie respiratorie PHT14045, FFP2, 3 straturi, 50 bucati, albastru”. Din toată această frază, un cuvânt contează: FFP2.

Pentru că ce vinde Altex nu-i mască de tip FFP2.

Care e diferența dintre o mască medicală și una FFP2?

Măștile de tip FFP sunt cunoscute și sub numele „respirator”. În Europa sunt cunoscute după acest standard, în Statele Unite ale Americii le găsești ca N95 sau N99. Acestea sunt compuse din trei straturi (BFE1, BFE2, Type R) care să filtreze aerul pe care purtătorul îl inspiră. Sunt singurele care îl protejează pe purtător. Și de aceea sunt folosite de personalul medical.

FFP1 e masca de tip respirator care filtrează cel mai puțin. Pentru aerosoli eficiența e la 80% și scurgerile (adică ce scapă filtrării) la 22%. Sunt recomandate atunci când se lucrează în medii cu mult praf.

FFP2 are o eficiență de 94% și 8% scurgere. Sunt folosite în construcții, agricultură, dar și în mediul medical mai ales în sezoanele cu epidemii (de orice natură).

FFP3 are eficiență de 99% (de unde și numele N99 în SUA – n.r.) și scurgere de 2%. Protejează purtătorul față de unele dintre cele mai fine particule.

Despre aceste măști a vorbit și Raed Arafat, secretar de stat MAI, în weekend. Astfel de măști au fost comandate de China și au ajuns pe 7 aprilie în România.

Ce vinde Altex, după cum vezi din poză și din preț, e o mască medicală clasică al cărei scop e să nu dai mai departe bolile tale. Practic, masca ta îi protejează pe ceilalți, dar nu pe tine. Ca să înțelegi cum, ai un video aici.

Altex a greșit intenționat sau neintenționat?

Până la ora publicării acestui articol, măștile de pe Altex au fost vândute. Probabil nu vom ști niciodată câți le-au cumpărat pentru că au crezut că sunt FFP2 și câți le-au cumpărat pentru că s-au lăsat purtați de lipsa acestor măști până acum.

Totodată, probabil nu vom afla vreodată dacă Altex a greșit intenționat sau nu. Totuși, magazinul a avut în trecut și măști FFP2. Le vezi în imaginile de mai sus. Fiecare set cu câte 50 de bucăți costa 800 sau 900 de lei (sunt listate și cu preț redus).

Erau însă acele măști chiar FFP2? Corespondentul FFP2 e N95. Și uite ce zice descrierea produsului de pe un site din Pakistan: „Masca de unică folosință HM-102 e un înlocuitor bun pentru o mască N95, care-i mai scumpă și e mai greu de găsit, dată fiind cererea de măști N95 la nivel global.” Pe un alt site, tot din Asia, mesajul e clar: „HM-102 mască generică pentru praf mască respiratorie mască pentru față (nu e N95).”

E foarte probabil ca Altex să fi făcut o greșeală când a listat produsul. Și greșeala a apărut și pe altex.ro, și pe mediagalaxy.ro, pentru că folosește aceeași platformă. E însă o greșeală cam mare și una care se poate dovedi extrem de costisitoare pentru clienții care vor crede că își cumpără un produs mai bun decât este, de fapt, acel produs.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: