22 apr. 2019 | 07:33

Ziua Pământului, pe Google: schimbarea de pe prima pagină a motorului de căutare

CHESTII
Ziua Pământului, pe Google: schimbarea de pe prima pagină a motorului de căutare

Ziua Pământului e sărbătorită de Google printr-un doodle special. Prima pagină vine cu un mesaj special pe care n-ar trebui să-l ratezi.

Ziua Pământului e sărbătorită anual, pe 22 aprilie. Aceasta a fost instituită de ONU, în 2009, prin Rezoluţia 63/278. Demersul ar trebui să ne amintească anual că Pământul şi ecosistemele sale ne oferă condiţiile pentru întreţinerea vieţii.

În prezent, peste un miliard de oameni, de la Beijing la Cairo, de la Melbourne la Londra, de la Rio la Johannesburg sau de la New Delhi la New York, îşi exprimă interesul pentru protejarea planetei. Astfel, participă la diverse acțiuni de Ziua Pământului.

Ce vezi de Ziua Pământului pe Google

Pentru Ziua Pământului, Google a creat un doodle interactiv. Acesta e afișat pe toate paginile, din toate țările. Îl vezi pe prima pagină a motorului de căutare și speciile prezentate sunt următoarele: albatrosul călător, bradul roșu de coastă, paedrophryne amauensis (cea mai mică specie de vertebrate), victoria amazonica (una dintre cele mai mari plante acvatice), celacant (cea mai veche specie de animale încă în viață) și colembolele de peșteră adâncă.

Tema pentru Ziua Pământului din 2019 este: „Protejaţi-ne speciile”. E o încercare de a atrage atenţia asupra animalelor aflate pe cale de dispariţie. Organizatorii acţiunii globale susțin că 40% din cele 11.000 de specii de păsări din lume înregistrează scăderi ale populaţiei. Mai mult, 75% din recifele de corali sunt în pericol.

Ziua Pământului a devenit mai importantă pe măsură ce a crescut și discursul pentru oprirea schimbării climatice. Acest eveniment a avut un rol important în popularizarea problemelor de mediu. De altfel, a fost înfiinţată şi o organizaţie Earth Day Organization. Are filiale în peste 190 de ţări.

În 2020, aniversarea va fi orientată spre nevoile globale de acţiuni climatice transformatoare. Asta pe fondul schimbărilor care sunt cerute de diverse națiuni pentru a opri poluarea în exces și pentru a încerca să fie încetită schimbarea climatică.