11 dec. 2019 | 17:36

Trei motive pentru care Samsung S11 va avea o cameră de 108 MP

ACTUALITATE
Trei motive pentru care Samsung S11 va avea o cameră de 108 MP

E greu să treci cu vederea un telefon cu o cameră de 108 megapixeli. Așa că Samsung S11 are jumătate din promovare asigurată. Dar de ce e nevoie de-un așa senzor, când pe Facebook ai nevoie, pentru poze, de maximum 3 MP, iar pe Instagram de 1 MP?

Divizia de semiconductori a Samsung se bucură de un parcurs excelent, dar și de câteva inovații deosebite. Senzorul de 108 megapixeli e una dintre aceste inovații. Oficial, e denumit ISOCELL Bright HMX și e capabil să capteze mai multă lumină, pe scurt. Totodată, ar putea filma 6K la 30 de cadre pe secundă.

Fizic, are o dimensiune de 1/1,33 inci, ceea ce-l face imens pentru un telefon (ex.: telefoanele Samsung de acum folosesc senzori de 1/2,55 inci). Când am detaliat prima dată specificațiile acestui senzor, se știa deja că Xiaomi îl folosește înaintea Samsung S11. L-a pus pe modelul experimental Mi Mix Alpha și pe modelul de mass market Mi Note 10 (e disponibil în România și pe verde).

Între timp, a apărut o informație importantă. Pe 8 decembrie, Ice universe – care și-a făcut un renume din a furniza informații neoficiale care, în mare parte, ajung să fie confirmate – a oferit câteva detalii despre senzorul de pe Samsung S11.

Samsung S11 va avea o cameră de 108 MP, dar nu ca cea de pe Xiaomi

În timp ce modelul ISOCELL Bright HMX va fi vândut și altor producători de telefoane, Samsung S11 ar folosi un senzor diferit – tot de 108 MP, tot de 1/1,3 inci – proiectat pentru modelul flagship al companiei. Va costa însă mai mult.

Telefonul ar urma să fie prezentat pe 18 februarie, în San Francisco. Și e posibil să fie tot trei versiuni: S11e, S11 și S11 Plus. Nu se știe exact acum, dar se prea poate ca Samsung să pună senzorul HMX pe primele două, iar versiunea Plus să aibă senzorul mai bun. Asta ar putea explica și lipsa de informații despre acest model.

Trei scenarii în care un telefon cu 108 MP ar putea fi util

Cu siguranță Samsung S11 va avea aceste trăsături: cel puțin trei senzori foto – ultrawide, wide și zoom – și software cu inteligență artificială pentru identificarea scenelor. Modelele din 2019 au avut și, implicit, acum e așteptată o rafinare a acestor specificații, eventual cu algoritmi mai buni pentru procesarea imaginilor.

Senzorul de 108 MP de pe Samsung ar fi util, mai ales, în situații în care nu ai suficientă lumină. Astfel, ar combina informație de la opt pixeli într-unul singur pentru o imagine finală de 13,5 megapixeli. Procedeul a fost deja testat cu camere de 48 MP care produc imagini de 12 MP. Camera captează astfel mai multă informație pentru o poză care nu ocupă extraordinar de mult spațiu sau n-are o rezoluție mult prea mare.

Al doilea scenariu e cel în care Samsung S11 poate beneficia de un zoom hibrid mai mare decât orice ai văzut pe vreun telefon până acum. Zvonurile indică spre 50x până la 100x. Și asta ar funcționa similar conceptului Nokia de pe Lumia 1020. Acest telefon nu avea zoom optic, dar avea un senzor de 41 MP care putea produce imagini de 5 MP pe zoom 3x.

Nu în ultimul rând, trebuie să ții cont și de cealaltă miză a Samsung: aplicații de realitate augmentată. Deocamdată, sunt doar niște filtre în aplicația camerei foto, dar un senzor de 108 MP poate oferi o definiție mult mai bună a mediului. De exemplu, Google a implementat AR în Maps. Samsung S11 poate fi un motor al dezvoltării acestei industrii.

Sigur, tehnologia VR n-a avut tracțiune atât de mare la public. Asta deși Samsung chiar a încercat să o facă populară. Dar AR e cu totul altceva și poate fi mai utilă decât o reproducere virtuală a mediului.

P.S.: Și nu, Samsung S11 nu va filma 8K la 30 fps, că nu-i nevoie de așa ceva. Abia a ajuns conținutul 4K să fie consumat pe televizoare, iar pe telefoane aproape deloc. 

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele