20 nov. 2019 | 17:26

Taxa Oxigen a Gabrielei Firea, forma finală. Cât vor plăti șoferii în funcție de norma euro de poluare

ACTUALITATE
Taxa Oxigen a Gabrielei Firea, forma finală. Cât vor plăti șoferii în funcție de norma euro de poluare

A fost publicată forma finală a proiectului „taxa Oxigen”, adică ideea Gabrielei Firea prin care vrea să elimine mașinile poluante de pe străzile Capitalei. Vinieta va fi plătită de toți șoferii cu mașini vechi care emit noxe periculoase pentru mediu.

Vinieta sau taxa Oxigen este proiectul prin care primarul-general al Capitalei, Gabriela Firea, vrea să elimine de pe străzi mașinile poluante. Potrivit formei finale, publicată miercuri, aproape toate maşinile cu norme de poluare sub Euro 5 vor fi taxate. Mai mult, există restricții mai dure pentru centrul Capitalei, în așa numita zonă ZACA. Acolo, mașinile cu normă de poluare Euro 3 vor fi interzise.

Potrivit hotărârii, aplicarea vinietei pentru maşinile Euro 4 se va face de la 1 ianuarie 2021. De asemenea, din 2022, maşinile non-Euro, Euro 1 şi Euro 2 nu vor mai avea acces în oraş, iar cele Euro 3, din 2024.  Dar există unele restricții care intră în vigoare chiar la 1 ianuarie 2020.

Taxa Oxigen a Gabrielei Firea: cât plătești în funcție de norma de poluare

Primele restricții intră în vigoare chiar de la 1 ianuarie 2020, iar unele prevederi se aplică treptat. Există o arie clar delimitată denumită ZACA – adică Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului, acolo unde condițiile sunt mult mai stricte. Adică în centrul Bucureștiului.

Astfel, de la 1 ianuarie 2020, accesul autovehiculelor cu masa mai mică de cinci tone pe arterele din Bucureşti este restricționat zilnic, de luni până vineri, cu excepția sărbatorilor legale, în intervalul 07:00-22:00, după cum urmează:

  • pentru masinile electrice, hibride sau cu norma de poluare Euro 5 și Euro 6, accesul fără restrictii pe toate arterele;
  • pentru cele cu norma de poluare Euro 3 și Euro 4, accesul este permis pe toate străzile din București numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen; Restricția pentru Euro 4 se aplică din 2021
  • pentru cele cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2, accesul este interzis în Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), fiind permis pentru restul arterelor din municipiul Bucureşti numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen. Aici există și o excepție: dacă ai mașină non-Euro, Euro 1 sau Euro 2 și această mașină e înmatriculată pe adrese din ZACA, mai ai voie să intri acolo doar până la 1 ianuarie 2021. Adică anul viitor trebuie să iei măsuri.

Ai, mai jos, și lista cu tarifele pe care trebuie să le plătească șoferii cu mașini vechi:

Taxa Oxigen - Gabriela Firea: tarifele percepute

Taxa Oxigen – Gabriela Firea: tarifele percepute

Important de reținut din acest proiect sunt amenzile. Șoferii care nu au vinieta corespunzătoare vor fi sancționați cu amenzi de la 1.500 la 2.000 de lei. Polițiștii și polițiștii locali sunt cei care vor aplica sancțiunile.

Există câteva excepții: nu plătești vinietă pentru electrice și hibrid, scutere și motociclete, vehiculele cu care se deplasează persoanele cu dizabilități și cele destinate transmisiunilor radio și tv. De asemenea, intră în această categorie și autovehiculele aparținând tuturor instituțiilor statului.

Dacă vrei să știi ce normă de poluare are mașina, poți vedea AICI.