19 iun. 2019 | 12:25

Ce să faci dacă ai fost păcălit prin SMS că vei primi bani de la ANAF

ACTUALITATE
Ce să faci dacă ai fost păcălit prin SMS că vei primi bani de la ANAF

Fraudele cu SMS-uri nu sunt ceva nou, dar asta nu înseamnă că nu mai funcționează. Mai mulți români au primit un SMS prin care erau anunțați că urmează să primească bani de la ANAF.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a explicat că este posibil ca în ultimele zile să fi avut loc o fraudă. Mai multe persoane fizice au primit SMS-uri sau mail-uri în care erau informate că pot primi bani de la Fisc. Mesajele cu pricina redirecționau oamenii către un site, unde aceștia trebuiau să introducă mai multe date personale într-un formular, inclusiv codul PIN de la card.

„Persoanele sunt sfătuite să acceseze un site, la care este disponibil un formular, în care sunt solicitate, în numele ANAF, date personale, inclusiv date ale conturilor şi PIN-urile acestora. Rugăm contribuabilii să nu acceseze site-ul din sms-urile primite şi, totodată, le reamintim că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală nu transmite informaţii nesolicitate prin sms, iar portalul oficial al instituţiei este www.anaf.ro !”, a precizat instituţia într-un comunicat de presă.

Dacă și tu ai fost victima acestei păcăleli, îți rămân câteva lucruri de făcut. Înainte de orice, ar trebui să verifici tranzacțiile de pe contul bancar aferent cardului, pentru a vedea dacă s-a realizat vreo plată dubioasă. Mai apoi, trebuie să anunți cât mai repede banca emitentă a cardului, pentru a-l puta bloca și emite altul. Nu în ultimul rând, dacă păcăleala s-a soldat cu pagube materiale, este bine să depui o plângere la cea mai apropiată secție de poliție.

Pe viitor, trebuie să reții că ANAF nu te contactează decât de pe numărul 1300 și numai la solicitarea ta. Chiar și așa, SMS-urile primite de la ANAF nu ar trebui să solicite date personale, sume de plată sau alte informații confidențiale. Dacă primești un mesaj suspect, încearcă să nu accesezi link-ul din el, și nici să nu răspunzi.