28 mart. 2019 | 18:14

Cât de inteligente sunt de fapt orașele din România

ACTUALITATE
Cât de inteligente sunt de fapt orașele din România

Un oraș smart este un oraș care pune la dispoziția locuitorilor săi condiții superioare de trai, prin intermediul tehnologiei.

Vegacomp Consulting, integratorul de soluții inteligente la cheie, prezintă radiografia proiectelor Smart City din România. Pe scurt, avem 330 de proiecte, în 45 de orașe mari, medii și mici din țară.

Orașul cu cel mai mare număr de proiecte în plan, în curs de implementare sau livrate, este Alba Iulia, cu 103 de inițiative. Pe locul doi vine Brașov cu 20, iar locul trei este împărțit de București și Timișoara, cu 19 proiecte fiecare. Topul este continuat de: Arad, Iași (18), Cluj-Napoca (16), Sibiu (13), Oradea, Avrig (12), Constanța, Piatra Neamț (11), Hunedoara, Slatina (6).

“Orașele din listă ajung, acum, să însumeze, conform ultimului recensământ, o populație de 6.093.856, aproape o treime din populația României. Vedem, însă, o creștere relativ redusă a adopției soluțiilor Smart în rândul populației care nu era încă acoperită […] Remarcăm în schimb, și apreciem, mutarea unor inițiative de la furnizorii privați la primării, precum și preocuparea pentru centralizarea datelor și integrarea soluțiilor de Smart City la nivelul unei primării”, spune Cornel Bărbuț, CEO Vegacomp Consulting.

Ce a mai descoperit raportul Smart City

În analiza pieței de Smart City, Vegacomp Consulting spune că unele municipalități au pornit în forță. Pe de altă parte, unele au întâmpinat și piedici. Fie pentru că așteaptă să vadă rezultate ale programelor pilot, fie pentru că se confruntă cu anumite constrângeri bugetare sau procedurale. În plus, unele orașe reușesc chiar să clasifice fiecare inițiativă drept una smart, chiar și când aceasta nu este una. De exemplu, instalarea unor camere video sau iluminarea cu LED:

„Piața începe să formeze și o nevoie a teoretizării conceptelor de Smart City, de familiarizare a tinerilor, prin diverse proiecte cum este Oraşul Inteligent 2030, concurs pentru liceeni iniţiat de Primăria Sectorului 6 și de construire a unui nucleu de specialişti, în cadrul unei municipalități, care să aibă responsabilități și capacitate de decizie strict în acest segment”, mai spune Cornel Bărbuț.

Proiectele Smart City identificate sunt clasificate în șase Verticale Smart City. Smart Economy, Smart Mobility, Smart Environment, Smart People, Smart Living și Smart Governance. Acestea sunt în concordanță cu raportările Uniunii Europene.

Cele mai multe proiecte sunt de tipul Smart Mobility, verticală acoperită de 82 de proiecte. Urmează verticala Smart Living, cu 80 de proiecte. Apoi vin verticala Smart Governance, cu 68 de proiecte și Smart Economy, cu 59 de proiecte. Ultimele doua poziții sunt ocupate de Smart Environment, cu 26 de proiecte și Smart People, cu 16 inițiative.