06 iun. 2019 | 14:48

Când ar putea schimbarea climatică să genereze o apocalipsă

ACTUALITATE
Când ar putea schimbarea climatică să genereze o apocalipsă

De obicei, privim schimbarea climatică ca pe ceva grav, dar care nu ne va afecta pe noi cât vom trăi. Însă o nouă analiză arată că suntem mai aproape de sfârșitul civilizație decât am crede, totul din cauza încălzirii globale.

Un raport realizat de un fost executiv al industriei combustibililor îți arată un concluziile devastatoare ale studiului realizat în 2018 de Brakthrough National Centre for Climate Restoration. Astfel, dacă nu luăm în serios măsurile de combatere a încălzirii globale, în următorii 30 de ani planeta se va încălzi cu 3 grade Celsius, iar civilizația umană – așa cum o știm – se va prăbuși.

Autorii spun că vom fi prinși într-un Pământ asemănător unei sere, în care 55% din populația va fi supusă la temperaturi fierbinți letale, cărora oamenilor nu le-ar putea supraviețui, vreme de mai mult de 20 de zile pe an. În aceste condiții, ecosistemele se vor prăbuși, inclusiv recifurile de coral, pădurea amazoniană și Antarctica. Cantitatea de apă din râurile din Asia va fi redusă considerabil, fapt ce va afecta nu mai puțin de 2 miliarde de oameni.

Mai mult, ploile din Mexic și America Centrală se vor înjumătăți în ceea ce privește frecvența, iar asta va influența în mod direct agricultura. Fenomenul El Nino va fi aproape atotprezent, iar în unele zone valurile letale de căldură se vor extinde până la 100 de zile pe an.

„Acest scenariu oferă un indiciu către o lume de haos deplin, în drumul spre sfârșitul civilizației umane și a civilizației moderne așa cum le știm”, au subliniat autorii. „Pentru a reduce acest risc și a proteja civilizația umană, este nevoie de o mobilizare globală masivă de resurse în următorul deceniu pentru a construi un sistem industrial cu zero emisii și să începem restaurarea unui climat sigur. Ar fi o scală asemănătoare mobilizărilor de urgență din al Doilea Război Mondial„.