Operațiune fără precedent a DIICOT: unde au fost prinși hackerii români și cum s-au îmbogățit aceștia
Procurorii DIICOT Ploiești și ofițerii de poliție judiciară au efectuat împreună mai multe percheziții pe parcursul zilei de miercuri pentru prinde mai mulți suspecți de fraudă informatică.
Intervenția autorităților s-a petrecut la Bucureși, Ploiești și Drăgănești la locuințele mai multor suspecți de săvârșirea infracțiunilor de fraudă informatică, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, alterarea integrității datelor informatice, dar și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice. Din câte se pare, acuzații deveniseră foarte eficienți în monetizarea furtului de identitate pe teritoriul țării noastre.
Întreaga operațiune a plecat de la suspiciunea rezonabilă că unul dintre suspecți, pe 29 septembrie 2019, a reușit să creeze un set de circumstanțe prin care, din confortul căminului, a furat o sumă de bani semnificativă. În prima fază, a sunat la departamentul de relații cu clienții al unei companii de telefonie și s-a recomandat ca fiind o persoană căreia i-a fost furat telefonul. Atunci, a solicitat portarea numărului pe o altă cartelă SIM, fără număr. La câteva momente după, pentru că a pus mâna ”telefonul” victimei a apelat serviciul de relații cu publicul al unei unități bancare și și-a atribuit la telefon identitatea persoanei vătămate. Atunci, a solicitat și obținut de la reprezentanții băncii resetarea parolei de acces pentru aplicația de internet banking. Noua parolă i-a fost trimisă prin SMS la numărul înregistrat în sistem.
„Aflându-se în posesia datelor de logare la aplicaţie, suspectul, fără drept, a efectuat conversia sumei de 9.000 euro în lei în contul persoanei vătămate, după care a transferat la data de 29.09.2019 din acelaşi cont sumele de 23.000 lei, respectiv 20.000 lei într-un alt cont bancar, deschis la aceeaşi unitate bancară. În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constat faptul că, în perioada 27 – 29.09.2019, suspecţii au prejudiciat şi alte două persoane, folosind acelaşi mod de operare, valoarea totală a prejudiciului cauzat ridicându-se la suma de 231.500 lei. Pentru a nu fi depistaţi, sumele de bani obţinute din activitatea infracţională au fost folosite de către suspecţi pentru cumpărarea mai multor bunuri de lux, cu valoare mare, aceştia identificând persoane care aveau postate spre vânzare, pe site-uri specializate, astfel de bunuri. Sub pretextul că sunt adevăraţii titulari ai conturilor, suspecţii au efectuat transferurile financiare în conturile bancare aparţinând vânzătorilor, primind în schimb bunurile”, se arată în comunicatul DIICOT.
În urma perchezițiilor din localitățile menționate mai sus, au fost ridicate pentru investigație 22 de telefoane mobile, cartele SIM, 16 sisteme informatice, dispozitive de stocare a datelor, 15 ștampile și dispozitive de aplicare a timbrului sec, deținute fără drept. În același context, a fost găsită suma de 3040 de euro.
Cele două persoane suspecte se află la această oră la sediul DIICOT Ploiești pentru audieri. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca şi al jandarmilor de la Gruparea Mobilă de Jandarmi „Matei Basarab” Ploieşti.