Israel îndură temperaturi record, de la încălzirea globală: este inuman ce s-a întâmplat în Sodoma

Israel îndură temperaturi record, de la încălzirea globală: este inuman ce s-a întâmplat în Sodoma

În ultimele luni, au fost depășite majoritatea temperaturilor record înregistrate în Europa ultimilor 100 de ani. Cele mai recente valori record s-au înregistrat în Israel.

Dacă vrei să te acomodezi cu ideea de saună, este suficient să te deplasezi în zona Sodomei din Israel. Temperaturile au fost atât de ridicate în țara sfântă, încât aveai toate șansele să prăjești ouă pe o piatră. Mai important decât atât este însă faptul că valorile înregistrate nu pot fi considerate sub nicio formă rezonabile pentru viața umană.

La Sodoma, în apropiere de marea Moartă, „o temperatură maximă de 49,9 grade Celsius a fost înregistrată” miercuri, un „record” de la crearea Israelului, în 1948, a precizat Biroul meteorologic israelian.

Temperaturile în sine nu ar fi fost o problemă atât de mare, dacă nu erau însoție de un număr foarte mare de incendii. Din păcate, mai multe focuri de o intensitate variabilă au izbucnit în teritoriile cele mai calde ale Israelului. Mai multe localități au fost evacuate din cauza riscurilor la care se expuneau cetățenii, a explicat purtătorul de cuvânt al ministerului Securității interne, Tal Volvovitch. Cauzele cele mai probabile din cauza respectivelor incendii au fost actele de neglijență, ale căror consecințe au fost amplificate de ”temperaturi ridicate, secetă și vânturi”, a continuat Volvovitch.

Oficialii serviciului meteorologic din Israel au confirmat faptul că aceste valori sunt o consecință a încălzirii globale. Chiar dacă s-au mai înregistrat în trecut valori extreme, noile cifre absolute demonstrează fără echivoc faptul că modificările climatice alimentate de poluare afectează atât temperaturile medii din teritoriu, cât și extremele.

Noul val de aer cald a afectat întregul teritoriu al Israelului și a fost foarte neobișnuit pentru luna iulie. Acesta a fost însoțit de umiditate foarte redusă, între 10 și 25%, chiar și pe marginea coastei. Comparativ cu recordurile anterioare din zonă, în ultimele zile s-au înregistrat valori mai mari cu un grad până la 1,5 grade, în contextul în care, recordurile anterioare au fost stabilite în luna iulie a anului trecut.

Citește și: