21 aug. 2019 | 10:36

Iohannis s-a înțeles cu Trump: cum acționează România în scandalul Huawei v. SUA

ACTUALITATE
Iohannis s-a înțeles cu Trump: cum acționează România în scandalul Huawei v. SUA

Klaus Iohannis, președintele României, s-a întâlnit pe 20 august cu Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii. Unul dintre subiectele de discuție a fost 5G și, mai precis, implicarea Huawei în rețelistica 5G. Compania chineză este unul dintre cei mai importanți parteneri ai operatorilor din România.

Înaintea vizitei din SUA, Iohannis a afirmat că ia în calcul o discuție în Consiliul Suprem de Apărare a Țării despre Huawei și implicarea companiei în infrastructura din România. „La noi, unii nu sunt încă suficient de îngrijorați. Nu realizează ce se întâmplă aici, va trebui să discutăm și în CSAT un pic, să vină specialiștii să spună mai multe, pentru că o astfel de infrastructură va fi greu de înlocuit apoi, dacă va fi nevoie”, a afirmat Iohannis la acel moment.

În urma întâlnirii cu Trump, președintele american a declarat că România va analiza atent relația cu Huawei. Totodată, reprezentanții celor două țări și-au asumat că vor analiza cu atenție parteneriatele care pot afecta securitatea națională.

Huawei ar putea rata cursa 5G din România

Iohannis a afirmat că, în urma întâlnirii cu Trump, a semnat un memorandum de înțelegere între guvernele României și SUA referitor la tehnologia 5G. Acesta ar fi fundamentat pe importanța securității rețelelor de generație a cincea, dar și a securității naționale. Nu au fost date nume, dar e implicit vorba și de Huawei.

„În România se pregătește o procedură publică pentru asta și eu cred că toată lumea s-ar bucura, dacă am avea mai multe oferte, inclusiv din partea americană. Aici este vorba de firme private care vor veni, și noi sperăm să se întâmple acest lucru, însă memorandumul nu se referă la o anumită companie, ci este un memorandum care clarifică câteva criterii de transparență, de compatibilitate cu statul de drept și așa mai departe”.
Klaus Iohannis, președintele României, citat de Agerpres

În prezent, Huawei vrea să construiască rețele 5G pentru diverși operatori din lume, inclusiv din România. În timp ce Trump a declarat că nu firma chineză nu va avea niciodată acces în SUA, țări ca Marea Britanie, Germania sau Spania nu s-au pus vehement de-o anumită parte. Până acum nici România.

Toți operatorii din România sunt posibili parteneri pentru Huawei, dacă nu se schimbă nimic în strategia de țară. Digi | RCS-RDS, de exemplu, a anunțat în iunie că Huawei e unul dintre parteneri. Ericsson și Nokia sunt ceilalți doi.

Ce se întâmplă cu telefoanele produse de această companie

Huawei a primit o amânare de 90 de zile pentru folosirea componentelor americane în telefoanele sale. Din 18 noiembrie, e incert ce se va întâmpla cu dispozitivele sale. Fără acces la tehnologii americane, Huawei rămâne fără: Android, Windows, procesoare Intel, procesoare bazate pe tehnologia ARM și e posibil ca lista să se mărească. De exemplu, și conectivitatea prin Bluetooth sau Wi-Fi poate fi afectată.

În mai, când compania a fost pusă pe lista neagră, Google a spus că va mai oferi actualizări de securitate pentru telefoanele aflate în piață. Încă nu e cert ce se va întâmpla cu modelele lansate (dacă vor mai exista) după 18 noiembrie. Mate 30 și Mate X sunt așteptate în această toamnă.

Wilbur Ross, secretar de stat în comerț, a explicat pentru Fox Business Network condițiile în care Huawei va mai folosi tehnologie americană. Pe lângă compania principală, alte 46 de divizii afiliate sunt pe lista neagră. Astfel, sunt 100 de entități Huawei afectate de decizie. Când Ross a fost întrebat ce se va întâmpla din noiembrie, el a spus că toți au avut timp să se pregătească.

Conform secretarului de stat, cele 90 de zile au fost acordate și pentru ca furnizori locali din America să fie pregătiți. „Unele companii din zonele rurale sunt dependente de Huawei, astfel că le acordăm un timp de pregătire”, a afirmat acesta. Chiar dacă echipamentele chinezilor n-au ajuns în infrastructura operatorilor mari, tot a intrat pe piața nord-americană prin parteneriate locale. Problema ar putea fi la fel de mare și pentru țări din Europa, partenere SUA.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele