19 iun. 2019 | 18:02

Ce se întâmplă cu Huawei în România: chinezii vor avea acces la cel mai important nivel

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu Huawei în România: chinezii vor avea acces la cel mai important nivel

Compania Huawei a primit multe lovituri anul acesta după ce a fost interzisă în Statele Unite. Dar cum vede România toată situația?

Huawei ar putea deveni compania care ar urma să furnizeze rețea 5G în țara noastră.

Tehnologia 5G promite multe și va mai dura ceva până aceasta va fi implementată și la noi. Instituția care se va ocupa de asta este Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Acesta urmează să organizeze în trimestrul patru al acestui an o licitație prin care să acorde licența pentru frecvențele 5G.

Toate companiile pot participa la această licitație, iar Guvernul României a hotărât că printre acestea se pot număra și cele care folosesc echipamente produse de Huawei Technologies Co. Informația vine direct de la Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor. Licitația va avea loc în decembrie, iar operatorii ar putea avea spectrul pentru implementare de la 1 ianuarie 2020.

Huawei ar putea oferi rețea 5G în România

Compania chineză a fost interzisă în Statele Unite de președintele Donald Trump. Acesta a semnat un ordin prin care interzicea oricărei companii americane să facă afaceri cu Huawei pe motiv că ar fi o amenințare la securitatea națională. Această decizie a afectat foarte tare compania, care a pierdut colaborări importante cu Google, Qualcomm sau alți giganți americani.

Donald Trump a averitzat înainte despre pericolele care s-ar putea ridica dacă Europa permite companiei chineze să instaleze infrastructura necesară pentru rețeaua 5G pe teritoriul ei. Ba chiar i-a îndemnat pe liderii europeni să îi urmeze exemplul și să excludă Huawei de pe lista posibililor licitanți. Acesta a susținut în repetate rânduri că permiterea chinezilor să instaleze o infrastructură atât de importantă ar putea aduce riscuri uriașe de securitate. Astfel, guvernul chinez ar putea ajunge să spioneze întreaga lume.

România nu l-a ascultat pe președintele SUA și a preferat să-i permită companiei să participe la licitație. Rămâne de văzut cum va decurge situația.