22 mai 2019 | 13:59

Ce strategie ar adopta Huawei după ce a fost interzisă în SUA

ACTUALITATE
Ce strategie ar adopta Huawei după ce a fost interzisă în SUA

Soarta Huawei este foarte nesigură, dar nu știm sigur dacă interdicția pe care a primit-o în SUA va duce sau nu la sfârșitul companiei.

Președintele Donald Trump a semnat un ordin prin care interzicea Statelor Unite să mai colaboreze cu Huawei, pe motiv că ar fi o amenințare la securitatea națională. La scurt timp, mai multe companii au anunțat că vor întrerupe relațiile comerciale cu producătorul chinez de telefoane.

Producători de cipuri, precum Intel sau Qualcomm, nu-i vor mai vinde produse acesteia. Google a anunțat și ea că nu va mai oferi suport pentru telefoanele companiei din China.

Deși evenimentele recente ar putea afecta compania, Huawei susține că situația nu e atât de gravă precum pare. Ren Zhengfei, fondatorul Huawei a declarat că acțiunile politicienilor din Statele Unite îi subestimează puterea companiei.

Cum ar putea administra Huawei situația

Statele Unite au amânat restricția cu 90 de zile. Huawei mai are trei luni înainte să fie interzisă complet, ceea ce îi dă timp să se înțeleagă cu companiile americane pentru a continua să ofere suport pentru produsele existente pe piață.

Compania chineză va putea continua să folosească Android pe telefoane, însă acestea nu vor mai primi actualizări ale sistemului de operare și nici patch-uri de securitate. Pierderea licenței pentru folosirea aplicațiilor Google ar putea dăuna vânzărilor de telefoane Huawei în Europa. De asemenea, mai multe aplicații de pe Android se bazează pe software Google.

Asta ar însemna că Huawei ar trebui să convingă dezvoltatorii să rescrie părți de cod din aplicațiile lor.  Faptul că dezvoltatorii din Statele Unite ar putea să nu aibă voie să facă asta ar putea fi o piedică.

Huawei ar întâmpina probleme și în ceea ce privește partea hardware. Pentru că nu va mai putea cumpăra procesoare de la Intel, Qualcomm sau alte companii americane, chinezii vor trebui fie să le producă singuri, fie să le cumpere din țări precum Coreea de Sud sau Taiwan.

Compania a dat în judecată guvernul american după ce acesta a interzis organizațiilor guvernamentale să facă afaceri cu aceasta și ZTE. Chinezii susțin că cele două companii au fost eliminate pe nedrept. Totuși, chiar dacă Huawei va câștiga procesul, inderdicția actuală nu va fi neapărat ridicată.

Rămâne de văzut dacă vom asista la sfârșitul companiei.