26 apr. 2019 | 15:09

Fotografiile cu Hitler pe care nu le-ai văzut până acum

ACTUALITATE
Fotografiile cu Hitler pe care nu le-ai văzut până acum
National Archive

În vremea când încă era în viață, mult-urâtul dictator Adolf Hitler avea un fotograf personal, pe nume Heinrich Hoffmann, care era unul din principalii propagandiști din spatele führer-ului.

Zeci de mii din fotografiile făcute de Hoffmann se află pe negative de sticlă, iar acum mare parte din ele au fost dezvăluite, mulțumită eforturilor de digitalizare realizate de National Archives. Potrivit The Washington Post, în jur de 1.300 de negative de sticlă au fost digitalizate dintr-un total de 41.000.

Pe vremea când Hitler abia începuse să apară mai mult în ochiul public, acestuia nu îi plăcea să fie fotografiat, după cum a subliniat Hoffmann în memoriile sale. De fapt, îi displăceau atât de mult, încât chiar a distrus un negativ de-al lui Hoffmann. Însă fotograful s-a alăturat ulterior partidului nazist în anii 1920 și a deveni parte din cercul intim de prieteni ai lui Hitler. De atunci, l-a fotografiat pe Hitler în nenumărate rânduri și a folosit fotografiile pentru a-i croi o imagine publică cât mai bună.

Negativele de sticlă ale lui Hoffmann au fost însă confiscate de Armata Statelor Unite ale Americii după cel de-al Doilea Război Mondial și au fost date în grija celor de la National Archive în anul 1962. Multe din plăcuțele de sticlă erau sparte, astfel încât au trebuit să fie lipite la loc precum un puzzle pentru copii.

Fotografiile dezvăluite acum oferă o privire îndeaproape asupra felului în care Hitler a pătruns în viața publică și a modului în care partidul nazist a ajuns la putere în Germania. În poze îl poți vedea pe tiran alături de cei care îl susțineau, vorbind în fața adunărilor și chiar și alături de câinele lui.

„Ceea ce face acest proiect de digitalizare special este că imaginea rezultată a fost reprodusă de pe negativul original, în loc să fie o copie a unei copii a unei copii”, a explicat Richard E. Schneider, de la National Archive.”Rezultatul este de o calitate de neegalat”.

poze hitler rare