Scandalul Cambridge Analytica: dovezile care arată de când știa Facebook de fapt

de: Teodora Tudosie
23 08. 2019

Scandalul Cambridge Analytica a adus extrem de multe probleme Facebook, iar detalii legate de acesta continuă să iasă la iveală.

Un nou document în acest sens a apărut în atenția publică. Ne arată o serie de mailuri între angajați ai companiei din care aflăm că Facebook știa despre o posibilă breșă de securitate încă din septembrie 2015. Mesajele ne arată discuții legate de Cambridge Analytica și alți terți despre care compania ar fi fost conștientă că foloseau datele utilizatorilor în modalități care încălcau politica platformei.

Angajații Facebook știau despre Cambridge Analytica din 2015

Desfășurarea evenimentelor e importantă în acest sens. În aprilie 2018, Mark Zuckerberg a declarat în fața Senatului american că Facebook nu știa nimic legat de furtul de date. A susținut că a aflat totul din presă, în momentul în care cei de la The Guardian au publicat informații în acest sens.

În iulie 2019, Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare a făcut o plângere și a susținut că Zuckerberg nu a spus adevărul în declarațiile sale. Acum, NBC a făcut public acest schimb de mesaje, care arată că, într-adevăr, cel puțin anumiți angajați ai companiei erau conștienți de o posibilă breșă de date în septembrie 2015.

Totuși, într-o postare pe blog, Facebook susține că discuția dintre angajați se referea la un alt tip de furt de date, deci o potențială breșă de securitate care nu ar fi avut legătură cu Cambdrige Analytica. Poți citi tot schimbul de mesaje dintre angajați aici.

Pentru puțin context, scandalul Cambridge Analytica, a fost printre cele mai grave situații cu care Facebook s-a confruntat. Asta pentru că platforma a permis scurgerea datelor utilizatorilor. Pe scurt, compania Cambridge Analytica a obținut date personale de la peste 87 de milioane de utilizatori, date pe care le-a colectat și stocat prin încălcarea termenilor de utilizare ai Facebook. Iar Facebook a permis ca asta să se întâmple.