15 sept. 2019 | 08:59

Explicația cercetătorilor pentru monstrul din Loch Ness: ce este de fapt

ACTUALITATE
Explicația cercetătorilor pentru monstrul din Loch Ness: ce este de fapt
https://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-highlands-islands-49495145

Monstrul din Loch Ness există sau a existat, dar nu este vorba de o creatură fantastică, nemaiîntâlnită, ci despre cu totul altceva.

Subiectul mostrului din Loch Ness a făcut înconjurul pământului de aproape 100 de ani. A început să fie mediatizat în anii `30, iar fotografia de mai sus, care ulterior s-a dovedit a fi falsă, este din 1934. Între timp, lacul cu pricina a devenit o destinație turistică de interes internațional și mai mulți cercetători și-au făcut un scop în viață din a găsi o explicație pentru zvonurile de acolo.

În definitiv, în spatele fiecărei minciuni, există un grăunte de adevăr. Chiar și dacă oamenii care au văzut creatura i-au exagerat dimensiunile sau au greșit forma, o explicație trebuie să existe. Încercând să afle logica din spatele poveștilor, un grup de cercetători din Noua Zeelandă s-au deplasat la fața locului și au început să colecteze mostre de ADN din apă.

În contextul în care majoritatea speciilor de pești și animale sunt arhivate sub formă de ADN, apa lacului conține mai multe informații decât ai crede la prima vedere. Pentru ca testul să fie concludent, au colectat mostre de apă pentru analiză din mai multe locuri din lac. În final, au confirmat că nu există vietăți marine din specii foarte mari în lac.presiozaur

Nu s-au găsit urme de reptile marine preistorice și nici măcar de pești care pot ajunge la dimensiuni foarte generoase, precum sturioni. A fost eliminată posibilitatea unor pisici de mare sau a unui rechin care s-a rătăcit. O variantă fezabilă ar fi fost un plesiozaur din vremea dinozaurilor, dar nu s-au găsit dovezi ADN care să confirme scenariul.

Efortul din spatele proiectului de cercetare nu a o fost însă doar de a confirma sau infirma existența monstrului din Loch Ness, ci și de a cataloga mai bine plantele și animalele din zonă.

Țiparul gigant, un posibil mostru din Loch Ness

tipar gigant

Vitetatea predominantă din lac este țiparul european. ADN-ul său a fost găsit în aproape fiecare mostră de apă. Când sunt foarte tineri, țiparii migrează în râurile și lacurile din Scoția de la o distanță de aproximativ 5000 de kilometri din Marea Sargasso, în apropiere de Bahamas.

Profesorul Neil Gemmell este expert în genetică în cadrul Universității Otago din Noua Zeelandă. El a fost principalul responsabil al investigației și a spus că rezultatele obținute au mai adăugat un capitol la misterul lacului. ”Nu am găsit nicio dovadă a unei creaturi care este înrudită [cu plesiozaurul] în secvențele de ADN găsite în mediu. Ne pare rău, dar ideea cu plesiozaurul nu este validă, bazându-ne pe datele obținute. Nu este ADN de rechin în Loch Ness, conform mostrelor colectate. Nu există ADN de pisică de mare, bazându-ne pe datele colectate. Nu găsim nici dovada unor sturioni.”, a explicat Gemmell la finalul efortului de cercetare.

”Există însă o cantitate foarte mare de ADN de țipar. Țiparii sunt foarte mulți în Loch Ness, cu AND-ul de țipar găsit în aproape fiecare locație din care am colectat mostre. Sunt mulți. Așa că, să fie oare țipari gigantici? Datele noastre nu ne oferă dimensiunea, dar cantitatea foarte mare de material genetic confirmă faptul că nu putem exclude posibilitatea unor țipari gigant în Loch Ness. Ca urmare, nu putem exclude posibilitatea că ceea ce văd oamenii și cred că este Monstrul din Loch Ness este de fapt un țipar mare.”, a adăugat cercetătorul. ADN uman, de câini, oi, vaci, căprioare, bursuci, iepuri, șoareci de câmp și păsări au fost de asemenea găsite în apa lacului.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele