19 apr. 2019 | 14:45

Descoperirea uimitoare despre centrul Pământului. Ce au găsit cercetătorii

ACTUALITATE
Descoperirea uimitoare despre centrul Pământului. Ce au găsit cercetătorii

Diamantele sunt extrem de scumpe, dar s-ar părea că nu sunt totuși atât de rare. Cercetătorii au descoperit sub Pământ aproximativ un cvadralion de diamante.

Cu ajutorul ultrasunetelor, oamenii de știință au descoperit o grămadă de diamante sub suprafața Pământului. Echipa de cercetare din spatele descoperirii a fost cuprinsă din oameni de la Massachusetts Institute of Technology, Harvard și University of California at Berkeley, printre alte instituții de top.

„Asta arată că diamantul poate că nu este un material exotic, dar [din punct de vedere geologic] este relativ comun”, a explicat cercetătorul Ulrich Faul, de la Department of Earth, Atmospheric and Planetary Sciences din cadrul Massachusetts Institute of Technology. „Nu putem ajunge la ele, dar totuși, există mult mai multe diamante acolo decât am crezut noi înainte”.

Diamantele se află în formațiuni subterane numite cratoane. Acestea au forma unor munți inversați, se află în centrul plăcilor tectonice și au lungimi de până la 320 de kilometri. Cercetătorii cred că rădăcinile acestor munți inversați ar putea fi compuse din 1-2% diamante.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia aceasta cu ajutorul ultrasunetelor. La fel cum ultrasunetele sunt folosite pentru a detecta activitatea seismică, ele pot ajuta cercetătorii să descopere din ce sunt compuse cele mai adânci părți ale planetei noastre. Astfel, au descoperit că ultrasunetele trec mult mai rapid prin rădăcinile cratoanelor decât se așteptau. După o serie de teste de laborator, ei au descoperit că doar rocile care conțin 1-2% diamante ar putea produce aceeași velocitate înregistrată în rădăcinile cratoanelor.

„Am trecut prin toate posibilitățile diferite, din fiecare unghi, iar aceasta este singura rămasă ca fiind o explicație rezonabilă”, a subliniat Faul. Singura problemă este că diamantele se află la o adâncime cuprinsă între 140 și 240 de kilometri în interiorul Pământului. O asemenea adâncime este mult prea mare pentru echipamentele de excavație care există în prezent.