03 dec. 2019 | 11:42

Dacia electrică, după colț: 3 lucruri la care să te aștepți înainte de lansare

AUTO
Dacia electrică, după colț: 3 lucruri la care să te aștepți înainte de lansare

Toți marii producători fac tranziția de la mașini cu motoare clasice la hibride sau electrice. Iar primul model de acest fel de la Dacia e așteptat curând.

Dacia ezită deocamdată să spună când va lansa primul model electric sau hibrid. De făcut, o va face, așa cum a spus în repetate rânduri șeful constructorului autohton. Tehnologie există deja în grupul Renault, iar platformele vor fi aduse, cel mai probabil, și la Mioveni.

Așadar, întrebarea legată de prima Dacie electrică nu esta dacă, ci când. 2020 ar putea fi anul în care marca autohtonă virează spre electrice. Mai ales că autoritățile din Europa au emis reguli dure antipoluare.

Iar Dacia, la fel ca alți producători auto, trebuie să îndeplinească aceste norme. Și trebuie să vină cu modele mai prietenoase cu mediul.

3 lucruri pe care să le știi despre Dacia electrică înainte de lansare

Primul lucru ar fi că primul model electric (sau hibrid) de la Dacia va fi ieftin. Sau, cel puțin, mult mai ieftin decât alte modele disponibile pe piață. Dacia nu a fost niciodată o marcă premium și nu va fi nici odată cu trecerea la electrice.

După toate previziunile, rezultă că primul model electric de la Dacia va fi unul ieftin, cu autonomie destul de mică față de modelele premium. Poate că va sări puțin de 20.000 de euro, dar nu mai mult.

Al doilea lucru pe care trebuie să-l știi e legat de dotări. Tehnologia vine de la Nissan și Renault și poate fi integrată în modelul electric de la Dacia cu costuri mici. Așa cum se întâmplă de la Solenza încoace cu toate modelele.  E adevărat că, deocamdată, prețul unei baterii electrice este destul de mare și se duce spre 50% din valoarea totală a mașinii. Dar previziunile sunt optimiste.

În 2015, spre exemplu, bateria reprezenta aproximativ 57% din prețul total al unei electrice. Până în 2025, potrivit Bloomberg, va scădea la 20%.

În fine, al treilea lucru se referă la numele ales. Câteva zvonuri în piață sunt, dar Dacia ar putea să vină cu un nume nou sau să aleagă unul dintre cele existente deja. Având în vedere că SUV-urile și crossover-ele sunt la mare căutare, atunci constructorul ar putea decide să transforme Duster. Poate se va numi tot Duster. Dar va fi electric.