25 apr. 2019 | 12:01

Ce se întâmplă dacă nu-ți pui telefonul pe Mod Avion când ești în avion

ACTUALITATE
Ce se întâmplă dacă nu-ți pui telefonul pe Mod Avion când ești în avion

Orice telefon are un Mod Avion și ești sfătuit de personalul avionului să îl activezi înainte de decolare. Ce se întâmplă însă dacă nu faci asta?

Orice decolare cu avionul se face după un instructaj cu măsuri de siguranță și după difuzarea mesajului să-ți pui telefonul în Mod Avion. Cu siguranță te-ai întrebat dacă are vreun efect sau, pur și simplu, a rămas o chestie mai veche. Ideea de bază e că semnalul telefonului poate interfera cu echipamentul de la bord. Așa a și apărut acest Mod Avion.

Cât de eficient mai e un Mod Avion în prezent?

În prezent, avioanele comerciale care te duc dintr-o țară în alta sunt mai performante decât cele din vremea în care avertismentul despre telefoane a apărut. Singurul element care dă naștere unor probleme în asemenea situații este distanța dintre telefon și antenele de la sol.

Ce se întâmplă atunci e că telefonul „comunică”, în timpul deplasării, cu mai multe antene. Asta te ajută în oraș, să ai semnal constant, dar nu și când ești în avion.

Dat fiind că ești în zbor, distanța e mai mare. Astfel, telefonul va încerca să-și îmbunătățească semnalul. Asta ar putea să-i deranjeze pe piloți sau pe controlorii de trafic, dar nu cum ai crede.

Specialiștii susțin că problema apare în sunetul auzit. Acesta ar fi similar celui produs când ții prea aproape un telefon de-un difuzor și se numește microfonie. Dar gândește-te că la bordul unui avion n-ai doar tu telefon, ci și ceilalți pasageri.

Aici apare utilitatea acestui Mod Avion, tocmai ca să nu ducă la cazuri deranjante.

Cum a apărut acest Mod Avion pe telefoane?

Ideea inițială pentru un Mod Avion pe telefoane celulare a pornit în urmă cu câteva decenii și argumentul e simplu. Conexiunea între dispozitiv și antene se face pe anumite frecvențe. La fel ca toate celelalte echipamente de la bordul avionului.

Intensitatea și frecvențele semnalelor venite dinspre avion către turn, și viceversa, și semnalele radio ale telefonului tău sunt diferite. Dar aici nu e vorba de „e imposibil să se întâmple”, ci de „mai bine evităm orice s-ar putea întâmpla”.

Ca să reducă la maximum riscul ca un telefon să provoace interferențe între comunicațiile dintre avion și turn, a apărut acest Mod Avion. Pe scurt, taie orice conexiune wireless, de la Bluetooth la GSM și Wi-Fi. Le poți activa rând pe rând, că poți folosi, de exemplu, căști wireless chiar și în Mod Avion.

În prezent, autorități de reglementare din America, Europa și Canada au căzut de acord să permită folosirea telefoanelor. Mai mult, anumite linii aeriene furnizează și Wi-Fi în timpul zborului. Încă nu e furnizat semnal GSM, are poate în viitor.

Mitul e că fără Mod Avion un telefon poate prăbuși un avion. Asta nu s-a întâmplat. Însă regulile există tocmai pentru a garanta pe deplin siguranță (să zicem, 99%).