Cât de mult rău îți face statul la televizor: bolile la care te expui și de ce îți scurtează viața
În cazul în care erai de părere că pierderea a opt ore pe zi în fața televizorului este bună pentru tine, un nou studiu atestă contrariul și atrage atenția asupra afecțiunilor la care te expui.
Odată cu popularizarea serviciilor de streaming în fiecare colț al mapamondului și creșterea semnificativă a calității conținutului, din ce în ce mai mulți oameni stau foarte mult în fața TV-ului. Din păcate, acest viciu al secolului 21 pare să fie mai periculos pentru tine decât ai crede la prima vedere.
Conform unui studiu publicat în Statele Unite de către American Heart Association, ești mai câștigat dacă stai opt ore la birou, decât aceeași cantitate de timp în fața televizorului. Studiul a plecat de la cei care petrec mai mult de patru ore pe zi uitându-se la filme și seriale. Aparent, aceștia se confruntă cu un risc sporit de dezvoltare a unor boli de inimă sau al unei moți premature. Valoarea exactă este cu 50% mai mare comparativ cu cei care se uită la TV mai puțin de două ore pe zi.
Conform autorilor studiului, problema pleacă de la mesele bogate și gustările nesănătoase de care te bucuri în momentul în care petreci timp pe canapea, în fața TV-ului. În speranța că vor influența pe cineva într-o manieră pozitivă, cercetătorii încurajează oamenii care stau la televizor să-și schimbe radical meniul de ”gustărele” cu unele mai sănătoase. Sunt recomandate și pauze ocazionale de plimbare. Sesiunile de binging sunt, în mod evident, descurajate.
Deși studiul a fost făcut pe americani, problema este la fel de gravă în multe colțuri ale mapamondului, inclusiv în România. Societatea a avut o tendinţă spre sedentarism care s-a tot accentuat în ultimii ani. Un rol important în această direcţie l-au avut şi maşinile sau roboții care au preluat din ce în ce mai mult din activităţile fizice de la locurile de muncă. Asta a dus la orientarea profesională a multor oameni spre joburi intelectuale, care presupun însă multe ore petrecute pe scaunele de la birou. Procentul celor care activează într-un job sedentar a crescut cu 83% din anii `50 și până în prezent.
În ceea ce privește impactul platformelor de streaming asupra sănătății, în Statele Unite, oamenii cu vârsta de peste 15 ani petrec în faţa ecranelor, în medie, două ore şi 46 de minute. Noul studiu arată că sănătatea noastră se înrăutăţeşte în mod direct proporţional cu creşterea orelor în care ne relaxăm la TV sau în faţa altor ecrane.