14 nov. 2019 | 15:04

Cine a fost Al Capone, interlopul dat exemplu pentru guvernarea PSD

ACTUALITATE
Cine a fost Al Capone, interlopul dat exemplu pentru guvernarea PSD

Cu siguranță ai auzit de numele Al Capone, numai că e posibil să nu știi prea multe despre cine a fost de fapt și cum a ajuns unul dintre cei mai mari gangsteri din istoria Statelor Unite.

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, l-a dat exemplu pe Al Capone ca să explice cum guvernele PSD au lucrat cu bugetul. Astfel, Cîțu a spus că guvernele PSD au condus România după două bugete, ca Al Capone. A fost un buget prezentat în Parlament și altul nepublic, pentru finanțarea baronilor. În acest caz, legătura cu Al Capone e următoarea: el avea un registru pentru Fisc și unul pentru el.

Acest personaj transformat în timp în ditamai mitul e cunoscut pentru violența și cruzimea cu care își elimina adversarii. A ajuns să domnine crima organizată din Chicago în perioada prohibiției alcoolului din Statele Unite ale Americii. Și a ajuns la închisoare pe fraudă fiscală.

Cum a ajuns Al Capone în America

La origini acesta era italian. Părinții săi au emigrat în New York de la Napoli. A intrat de mic în lumea gangsterilor. Pe lângă joburi comune precum vânzător sau angajat într-o sală de bowling, Al Capone era și în două „bande de copii”. Acestea erau trupe de copii delincvenți, cunoscuți pentru vandalism și infracțiuni, frecvente la New York la acea vreme.

Ulterior, a devenit membru al mai multor bande.

La 21 de ani deja era implicat în multiple incidente violente. Mai târziu, a urmat o serie lungă crime. S-a ocupat și de afaceri ilegale, care l-au îmbogățit cu timpul. Printre cele mai profitabile afaceri s-au numărat cea de vânzare ilegală de alcool și cea legată de casele de pariuri. I-au adus lui Al Capone 60, respectiv 25 de milioane de dolari. În 1927, averea sa era estimată la aproape 100 de milioane de dolari.

Cel mai sângeros eveniment pentru care este cunoscut Al Capone este St. Valentine’s Day Massacre. Atunci, șapte membri din banda lui s-au deghizat în polițiști și au împușcat și omorât șapte gangsteri dintr-o bandă rivală.

A devenit unul dintre cei mai bogați gangsteri

În 1931, i-au fost aduse 22 de acuzații de evaziune fiscală. De asemenea, a fost acuzat de conspirație pentru încălcarea legilor prohibiției. A fost condamnat la 11 ani de închisoare și a primit o amendă de 50.000 de dolari.

În 1939, a fost transferat din închisoarea Alcatraz într-un spital, pentru că ajunsese să sufere de neurosifilis, o infecţie ce afectează sistemul nervos central. A murit în 1947, la 48 de ani, din cauza unui stop cardiac.

Dacă vrei mai multe detalii despre viața lui Al Capone, poți vedea filmul The Untouchables. Filmul este din 1987 și îți arată povestea agentului federal Eliot Ness care își propune să-l oprească pe gangsterul din Chicago. Îi are în rolurile principale pe Robert de Niro (Al Capone), Sean Connery și Kevin Costner.