15 aug. 2018 | 10:53

Care e, de fapt, viteza morții și ce înseamnă că a putut fi măsurată

ACTUALITATE
Care e, de fapt, viteza morții și ce înseamnă că a putut fi măsurată

Viteza este fascinantă, indiferent la ce nivel o studiezi, însă ea nu e observată doar în fizică, ci și în biologie. Câțiva oameni de știință au măsurat viteza morții celulelor și e mult mai rapidă decât pare.

Totul în univers se desfășoară cu viteză, de la cele mai mari corpuri cerești, până la cele mai mici forme de viață de la noi de pe Pământ. Fără viteză, totul în jur ar fi o lume statică, lipsită de sens, dar ea este prezentă chiar și în interiorul nostru, chiar dacă nu o simțim.

Xianrui Cheng și James Ferrel, doi biologi de la Universitatea Stanford, au reușit să măsoare viteza la care mor celulele, numită de ei viteza morții.

Ajută la ceva această informație? Se pare că da, pe fiecare dintre noi, pentru că oamenii de știință și apoi medicii ar putea să găsească metode mai eficiente de a lupta împotriva cancerului și a sindromului Alzheimer.

Cheng și Ferrel au aplicat studiul pe niște ouă de broaște și au observat că celulele mor cu o viteză de 2 milimetri pe oră. Pare mai degrabă că stă pe loc, dar, la nivel microscopic, aceasta este o vitează mult mai mare decât te-ai aștepta și survine în urma unui proces important pentru organismul fiecărei ființe.

Acest proces de deces al celulelor se numește apoptoză sau moartea programată. Mai simplu spus, fiecare celulă este “programată” să se “sinucidă” și se întâmplă asta zilnic, fără să simți vreo afecțiune și fără să-ți fie viața pusă în pericol.

“Sinuciderea” celulelor face parte din sustenabilitatea vieții pe Pământ, deci ele mor pentru binele organismului tău, sunt “eroii” ce se regăsesc în fiecare dintre noi. La un moment dat, toate celulele “simt” necesitatea de a “demisiona” definitiv și ies singure din joc în timp ce sunt înlocuite de altele.

Oamenii de știință estimează că în fiecare zi, ne mor peste 50 de miliarde de celule și trăim la fel de bine și fără ele. De fapt, în lipsa acestui mecanism, viața ar avea de suferit.