Telefoane care „ți-au luat ochii“ în 2017 și ce se anunță pentru 2018

Telefoane care „ți-au luat ochii“ în 2017 și ce se anunță pentru 2018

Au fost telefoane banale și telefoane spectaculoase în 2017. Unele dintre ele ne pregătesc pentru 2018 prin tehnologiile și noutățile pe care le-au adus. 

Această listă cu telefoane e pur subiectivă, dar la fiecare am căutat câte un element care îl scoate în față. Cele mai multe, evident, sunt cu Android, iar cu iOS e doar iPhone X. Poți să nu fii de acord cu ea, dar aruncă o privire peste ce noutăți au adus și ce ar putea însemna pentru 2018.

Telefoane care și-au creat nișa: Razer Phone și ZTE Axon M

Razer Phone e un dispozitiv cu ecran de 5,7 inci IPS 2K, procesor Qualcomm Snapdragon 835, spațiu de stocare de 64GB și 8GB de memorie RAM, două camere foto de câte 12 megapixeli, Android și baterie de 4.000 mAh.

  • Inovație: primul smartphone dedicat gamerilor. Încă nu e clar cum va folosi Razer acest dispozitiv, dar pentru această piață încă nu a existat niciun telefon care să fie atât de bine poziționat. Ultimul care a încercat asta a fost Sony Xperia Play. A fost un eșec.
  • Design: nimic spectaculos. Nici măcar ecranul nu e remarcabil, e un LCD cu o tehnologie destul de veche, iar viitorul pentru Razer în zona dispozitivelor mobile nu se anunță prea bun.

ZTE Axon M a venit acolo unde se zvonea că Samsung livrează: un telefon pliabil. Doar că nu-i deloc flexibil, ci doar are două ecrane. Ca hardware, are două ecrane de 5,2 inci full HD, procesor Qualcomm Snapdragon 821, cameră foto de 20MP, 4GB de memorie RAM, 64GB spațiu de stocare, Android și baterie de 3.180 mAh.

  • Inovație: la capitolul acesta poți trece adăugarea unui ecran suplimentar, ca să poți avea și o tabletă. Are și un Android modificat ca să profite de noul spațiu, doar că restul specificațiilor nu-l fac un dispozitiv remarcabil. E printre acele telefoane de care, cel mai probabil, nu mai auzi în doi ani. Dar a venit ca o premieră.
  • Design: două ecrane în loc de unul, ceea ce îl face și mai gros, și mai mare consumator de energie dintr-o baterie care oricum nu-i prea mare.

Telefoane care au adus, cu adevărat, ceva nou: iPhone X și Essential Phone

iPhone X vine la 10 ani după primul iPhone, de unde și numele. Are un ecran de 5,8 inci AMOLED, procesor A11 Bionic proiectat de Apple, două camere foto de câte 12 megapixeli, iOS 11, baterie de 2.716 mAh și se încarcă wireless.

  • Inovație: e primul iPhone care vine cu o abordare complet nouă a interacțiunii cu sistemul de operare. După 10 ani în care orice iPhone a avut un buton Home, acesta renunță cu totul la el și trece la interfață controlată prin gesturi. Nu-i nimic nou pentru piață, dar e nou pentru Apple și pentru ecosistemul iOS (și, eventual, macOS). Xiaomi deja încearcă să replice asta pe Android. Totodată, a introdus Face ID, tehnologie de recunoaștere facială bazată pe scanare în zeci de mii de puncte în infraroșu, spre deosebire de concurența care a venit doar cu scanare bazată pe imagine.
  • Design: iese în evidență partea de sus, unde ecranul este decupat în jurul ansamblului de senzori. Pe spate are sticlă, pentru încărcare wireless și nu are niciun buton pe față, ceea ce face ca totul să fie despre ecran (acolo unde Apple a schimbat tehnologia LCD pe OLED).

Essential Phone o să fie un eșec, doar că și-a creat un loc pe piață printr-o abordare nouă pentru Android. A fost dezvoltat sub comanda creatorului Android (Andy Rubin) și a venit cu un design nou. E construit din materiale premium și ar putea fi, dacă acest startup continuă, începutul unor schimbări pentru piață. Are un ecran de 5,7 inci cu o rezoluție atipică, Android, spațiu de stocare de 128GB, 4GB de memorie RAM, procesor Qualcomm Snapdragon 835 și baterie de 3.040 mAh.

  • Inovație: primul telefon cu Android care iese dintr-o paradigmă învechită a ecosistemului Android. Totul e despre ecran, de sus până jos, ceea ce a necesitat o decupare în partea de sus (ca la iPhone X) pentru cameră.
  • Design: a renunțat materialele consacrate, ca sticlă și metal, pentru ceramică pe spate și titan pe margine. Dintre toate telefoanele cu Android de anul acesta s-a remarcat cel mai mult la capitolul acesta, deși nu are alt avantaj. Rămâne de văzut cum va fi al doilea model.

Telefoane care ne pregătesc pentru viitor: iPhone X și Huawei Mate 10 Pro

iPhone X e aici doar pentru că procesorul A11 Bionic e capabil și de interpretare a algoritmilor de inteligență artificială. Deocamdată e folosit doar pentru Face ID, așa că nu sunt prea multe de menționat.

Pe de altă parte, Huawei a creat Kirin 970 cu NPU, o unitate de procesare neurală pentru algoritmi de inteligență artificială. Marile promisiuni sunt că: telefonul îți va învăța obiceiurile, va gestiona mai bine consumul de energie și performanța în timp, va fi deschis dezvoltatorilor, astfel încât și alte aplicații să profite de puterea de procesare.

[readmore]

Altfel, Huawei Mate 10 Pro vine cu ecran de 6 inci full HD+, Android Oreo cu interfața EMUI 8, 6GB de memorie RAM și 128GB spațiu de stocare, camere foto de 12MP și 20MP, baterie de 4.000 mAh și cea mai rapidă opțiune de fast charge.

  • Inovație: procesorul cu unitate dedicată algoritmilor de inteligență artificială pentru a se adapta nevoilor utilizatorului.
  • Design: folosește metal și sticlă, ecranul e 18:9, ceea ce înseamnă că ocupă mare parte din partea frontală, dar dincolo de câteva finisaje (cum ar fi dunga din zona camerelor) nu are nimic spectaculos.
Citește și: