Adevărul despre românul care a ratat milioanele Facebook și Instagram
Un român a avut ocazia să fie printre primii angajați la Facebook, Instagram și alte companii din Silicon Valley. Între timp, a ajuns la Quora, alt proiect promițător din Statele Unite ale Americii. Cum a ratat însă ocazia de-a fi milionar la giganții rețelelor sociale?
Robert Cezar Matei este programator în SUA și lucrează, în prezent, la Quora. În trecut, el a avut șansa de-a fi printre primii la Facebook și Instagram, dar și la startup-ul fintech Square. Acesta din urmă e un proiect al lui Jack Dorsey, cofondator Twitter și fondator Square.
Matei și-a prezentat oportunitățile lui chiar pe platforma la care lucrează în prezent. Totuși, mărturisirile au fost făcute în urmă cu aproape patru ani. Între timp, Instagram a rămas fără fondatori și Facebook a avut un an plin cu probleme. Totuși, niciunul dintre aceste produse nu și-a pierdut valoarea, ba din contră.
„Am crezut în Instagram – e un produs incredibil. Îi ajută enorm pe oamenii care vor să se exprime. Am crezut că are o șansă reală să fie o problemă pentru Facebook. Aparent, și Facebook a crezut la fel”, a scris acesta, cu trimitere la achiziția Instagram de către Facebook.
La Facebook a fost întrebat dacă știe PHP. Nu știa. A ratat acea ocazie. A avut însă șansa să se angajeze la Square sau Instagram când erau destul de mici.
El a oferit însă și un punct de vedere extrem de important cu privire la aceste oportunități: niciuna dintre ele nu era atât de evidentă atunci când el a putut să fie angajat acolo. Acum, retrospectiv, sigur, sunt companii gigant, dar atunci putea fi un eșec excepțional. În această explicație, el a făcut trimitere la un articol din presa românească, din 2012, care avea acest titlu: „Romanul care a ratat milioane de dolari. A refuzat sa lucreze pentru Facebook si Instagram”.
Cât despre alegerea Quora, oferă însă un punct de vedere mai important decât milioanele. „[…] eram pasionat de viziunea și rolul meu [companiei]. Am avut șansa să ajută la dezvoltarea platformei care ar putea deveni epicentrul tuturor cunoștințelor omenirii, despre care am crezut că e cam de aceeași magnitudine cu ce-a făcut Google. Puține alte lucruri contează cu adevărat”, a explicat Matei.
Viața în Silicon Valley, pentru toți cei care muncesc acolo, poate fi însă similară cu cea a lui Matei. El a spus și de ce. „Indiferent de cât de multă vreme petreci în Silicon Valley, este inevitabil ca, la un moment dat, să ratezi nişte ocazii”, a spus acesta, după cum notează Adevărul.