Miturile despre sex pe care adolescenții și adulții încă le mai cred

Miturile despre sex pe care adolescenții și adulții încă le mai cred
Sursa foto: Jared Kinsella/Student Life Network

Faptul că sexul este un tabu și că mulți oameni se feresc să aibă discuții care să implice cuvinte precum „masturbare”, „menstruație” sau „prezervative” contribuie la o problemă destul de mare – aceea că avem tot felul de mituri despre sex.

Miturile acestea se dau mai departe din generație în generație, de fiecare dată aducând ceva nou (cam ca la telefonul fără fir). „Când adulții sunt tăcuți cu privire la sex și sexualitate, lasă în urmă un mare gol pentru tineri”, a explicat Lucinda Holt, apărătoare a educației sexuale pentru organizațiile educaționale Answer și Amaze. „Copiii și adolescenții umplu acel gol cu ce aud de la prieteni și cu ce găsesc online. Dacă ei cred că sexul și sexualitatea sunt subiecte despre care nu pot întreba, vor crede că sunt subiecte despre care pot inventa informații”

Cei de la Mashable au realizat o listă cu cele mai populare mituri despre sex pe care adolescenții și unii adulți le iau drept adevăruri imuabile.

Femeile nu pot rămân însărcinate dacă…

Există oameni care sunt convinși că o femeie nu poate rămâne însărcinată dacă face sex în apă, dacă este la menstruație, dacă se ridică în picioare la final, dacă face duș după sau dacă este prima ei experiență sexuală. Adevărul este că o femeie poate rămâne înărcinată în oricare din acele scenarii.

În același timp, există oameni care cred că o femeie poate rămâne gravidă dacă se află într-o piscină în care există spermă, dacă înghite sperma în urma sexului oral sau dacă un bărbat ejaculează în apropierea vaginului. În aceste situații, e bine de reținut că sperma, atâta timp cât nu se află în vagin, nu are cum să se teleporteze în mod magic către cervix.

Prezervativele nu sunt chiar atât de eficiente

Filmele – și în cazuri rare, realitatea – ne-au arătat că dacă un prezervativ se rupe, cu siguranță femeia va rămâne însărcinată. Faptul că tinerii învață în școală că cea mai sigură formă de contracepție este abstinența nu ajută, aceștia crezând că dacă prezervativele nici măcar nu fac ce promit, nu merită folosite. În realitate, prezervativele previn 98% din sarcini și sunt singura formă de protecție împotriva celor mai multe boli cu transmisie sexuală.

Despre prezervative au luat naștere și alte mituri de-a lungul timpului. De exemplu, unii bărbați susțin că au nevoie de prezervative mai mari – în realitate, un prezervativ normal poate să cuprindă cu totul brațul unui om fără să se rupă, așadar prezervativele XL nu sunt nimic mai mult decât o tactică bună de marketing de a atrage bărbații cu un ego fragil. De asemenea, unii oameni cred că prezervativele pot fi refolosite sau că dacă folosesc două prezervative deodată șansele unei sarcini nedorite – nimic mai fals, din moment ce acestea se folosesc doar o dată, iar folosirea lor la dublu crește riscul să se rupă sau să alunece.

E ok dacă ai HPV și ești bărbat

Cei mai mulți oameni merg pe ideea că, deși bolile sexuale sunt o realitate, nu vor fi tocmai ei ghinioniști, conform Lucindei Holt. Boala în jurul căreia există cel mai mare nor de confuzie este HPV. Tehnic vorbind, HPV este un virus și nu are leac. Există multe tulpini ale virusului, și uneori se poate să nu apară simptome. Problema este că mitul care spune că bărbații nu sunt afectați persistă.

Deși nu există un test care să verifice dacă un bărbat are sau nu HPV, un om infectat poate prezenta negi la nivelul organelor genitale. Dacă există vreo suspiciune că ar putea avea virusul în corp, bărbatul trebuie să își anunțe partenera sau partenerul, pentru că HPV poate duce la cancer cervical, de gât și anal.

Bărbații și femeile ating apogeul vieții sexuale la vârste diferite

Se spune că bărbații ating apogeul sexual în adolescență, iar femeile după 30 de ani. Mitul acesta provine de la un studiu realizat la mijlocul secolului 20, când un cercetător a vrut să afle câte orgasme experimentau oamenii la diverse vârste. Totuși, apogeul sexual nu poate fi raportat strict la orgasme. Mai mult, fiecare om are o experiență diferită în ceea ce privește sexul.

„Un apogeu sexual este puțin absurd, pentru că experiențele fiecărui om sunt diferite”, a zis Jennifer Johnsen, director senior de programe digitale și educație la Power to Decide. „Oamenii experimentează plăcerea în moduri care nu sunt neapărat legate de orgasme. Ideea de a face o legătură între acele numere și un apogeu sexual aproape că îi pregătește pe oameni să fie dezamăgiți.”

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: Mashable