Ce să ai în mașină iarna asta ca să nu fii un român habarnist blocat în nămeți

Ce să ai în mașină iarna asta ca să nu fii un român habarnist blocat în nămeți

Dacă vrei să te bucuri de o iarnă frumoasă la volanul mașinii tale, asigură-te că ai la tine următoarele lucruri folositoare. Unele îți pot chiar salva viața pe timp de iarnă.

Sunt sigur că multe dintre aceste obiecte deja le ai în mașină, dar eu am scris în rândurile următoare și pentru cei care nu știu o listă cu cele mai importante lucruri care nu trebuie să-ți lipsească din mașină.

Indiferent dacă te înhami la un drum lung sau te duci doar până la supermarketul de la periferia orașului, e bine să fii pregătit pentru vremea rece. Bineînțeles, nu mai menționez că ai nevoie întâi de anvelope de iarnă sau all-season. E de la sine înțeles că îți trebuiesc, dar mai ai nevoie de ceva:

Răzuitoare de gheață, perie de zăpadă

Să nu faci niciodată greșeala de a-ți curăța de seara mașina de gheață și de zăpadă, apoi să duci instrumentele înapoi în casă. Lasă-le acolo, fiindcă dimineața s-ar putea să ai iar nevoie de ele. Și, desigur, nu trebui să-ți lipsească răzuitoarea și peria nici când pleci la drum, în vacanță.

Sistemele electrice de dezghețare ale mașinii nu sunt mereu eficiente și au nevoie de un imbold din partea ta.

Soluție pentru dezghețat geamuri și încuietori

solutie dezghetat

Acum, piața auto e plină de astfel de soluții, unele eficiente, altele nu prea, dar e bine să ai măcar o sticlă cu o astfel de soluție când mergi la drum lung iarna. De multe ori, gheața de pe geamuri nu poate fi înlăturată cu răzuitoarea și poate dura minute bune până se încălzește motorul ca să te folosești de sistemele de la bord.

Lopată pentru deszăpezire

lopata zapada

Lopata nu trebuie să-ți lipsească din mașină. Dacă ai un portbagaj mic, ia o lopată cu coadă scurtă sau una care se demontează sau e pliabilă. Ferește-te de lopețile de plastic pentru că se sparg și nu le poți folosi să spargi gheața din jurul mașinii (asta dacă nu ai deja o unealtă specială pentru așa ceva).

Săculeț cu material antiderapant (sare și/sau nisip)

material antiderapant

Dacă pleci în vacanță în locuri unde e tot iarnă, e bine să ai la tine un săculeț cu material antiderapant. Turnat pe locul unde parchezi automobilul, te ajută să nu derapezi, dacă se formează gheață peste noapte. Nu trebuie să cumperi ceva specializat, scump. Îl poți face chiar tu cu nisip și sare (dar nu din aia fină, de masă, evident).

Soluție de curățat parbrizul

solutie curatat parbriz

Iarna, se întâmplă să înghețe în rezervor lichidul de curățat parbrizul, dar să ai nevoie de un geam mai curat. Prin urmare, trebui să ai separat o sticlă cu o astfel de soluție.

Antigel

antigel

Antigelul nu trebuie nici el să-ți lipsească din portbagaj. E accesibil, îl găsești în toate magazinele auto și în supermarketuri și chiar și cel ieftin îți poate fi de folos.

Cabluri de curent pentru baterie

Cabluri de curent pentru baterie

În funcție de calitatea și de vechimea bateriei mașinii, se mai poate întâmplă să “moară” chiar când ai nevoie de ea. Prin urmare, e bine să ai în portbagaj niște cabluri de curent și puțină speranță să vei găsi un șofer amabil dispus să-ți “împrumute” niște curent de la mașina lui.

Cablu de tractare

Cablu de tractare

Chiar dacă ai o mașină nouă care răzbate și prin Siberia, n-ar fi rău dacă ai avea la tine un cablu sau o frânghie pentru tractare. Poate că nu tu ai nevoie, ci alt șofer (dacă vrei să faci o faptă bună, desigur).

Trusă de prim-ajutor

Trusă de prim-ajutor

Această trusă nu trebuie să lipsească din mașină indiferent de anotimp, mai ales că legea te obligă să o ai. Iarna însă, e cu atât mai necesară.

O pătură și niște haine groase

patura

Sunt necesare doar dacă pleci la drum lung, pe o vreme incertă, unde te poți aștepta să fi acoperit de nămeți. Totuși, niciodată nu strică să ai iarna o pătură, preferabil de lână, și niște haine în plus (șosete, un hanorac, mănuși, căciulă etc.).

Ochelari de soare

ochelari de soare

Probabil că știi deja. Ochelarii de soare pot fi la fel de necesari iarna, la fel ca vara. O iarnă înzăpezită și însorită îți poate crea probleme în timp ce conduci. În unele cazuri, reflexia luminii în albidoul zăpezii poate fi orbitoare.

Trusă cu scule

Trusă cu scule

Chiar dacă nu ești mare meșter și nu știi să bați nici măcar un cui, e bine să ai la tine câteva scule de bază (ciocan, patent, șurubelnițe, cheie franceză, un cuțit etc.). Sunt defecțiuni pe care le poți remedia chiar tu, fără să aștepți mecanicul. Pe internet găsești destule informații. Mai ai nevoie doar de unelte.

Apă și hrană neperisabilă

Nu trebuie neapărat să cari mereu cu tine baxuri cu apă și un sac de mâncare. 1 – 2 litri de apă și niște conserve și/sau pungi cu chipsuri sunt tot ce-ți trebuie să fii sigur că nu flămânzești în cazuri excepționale. Dacă ești blocat pe autostradă, departe de magazine sau restaurante, acele mici provizii te pot salva temporar.

Carburant în rezervor, evident

Nu pleca niciodată la drum lung dacă n-ai rezervorul umplut cel puțin jumătate. Iarna, consumul de carburant este mai ridicat, în funcție de drum și de stilul tău de condus. Nimic nu e mai rău decât să ți se termine benzina/motorina și să n-ai prin apropiere o stație de alimentare. De aceea, e bine să ai și o canistră cu combustibil.

Dacă ai mașină electrică, e bine să ai o baterie de rezervă încărcată (asigură-te că e astfel, să n-o cari degeaba).