Cuplul care a dus Google în instanță și a câștigat un proces istoric

de: Nicoleta Apostol
15 02. 2018

Un cuplu de britanici a dat Google în judecată în urmă cu 11 ani. Acuza gigantul că le-a restricționat site-ul de comparare a prețurilor, în mod deliberat. Acum avem și o oarecare concluzie în acest caz.

Instanța a fost de partea celor doi și a stabilit că Google a făcut abuz de poziție dominantă pe piață. Astfel, Google a primit o amendă de 2,3 miliarde de euro, cea mai mare sancțiune antitrust acordată vreodată unei singure companii. Povestea celor doi soți nu este recentă. S-a soluționat în vara anului trecut. Abia acum însă ies în lume cu povestea lor și pot fi atribuite chipuri unui caz celebru pentru UE, Google și libertate pe internet.

După un deceniu petrecut în instanță, britanicii au avut câștig de cauză. Lor li s-au alăturat și alte companii și site-uri care aveau aceeași problemă cu Google. După ce apele s-au calmat și cei doi au intrat în posesia banilor, au vorbit despre excepriența și anii în care știau că o să câștige, dar nu erau siguri dacă și instanța credea asta.

Cum au ajuns cei doi în instanță contra Google

În 2005, Adam și Shivaun Raff și-au dat demisia de la locurile de muncă și au deschis site-ul „Foudem”, care compara prețurile. El a fost proiectat să atingă zonele pe care Google nu le atingea în 2005. La puțin timp de la lansare, în 2006, cei doi au observat că au fost penalizați de Google și au fost retrogradați pentru fiecare căutare, cu excepția propriului nume.

În decembrie 2008, Foundem a fost numit site-ul de top al Regatului Unit. Ei au crezut că asta ar valida relația cu Google, dar gigantul a refuzat să coopereze. Adam și Shivaun au văzut cum Google strangula concurența și propunea oamenilor propriul serviciu de comparare a prețurilor. Inițial se numea Froogle, dar, după o strategie de rebranding, l-au numit „Serviciul de produse Google”.

Astfel, cei doi britanici au dus cazul la Comisia Europeană pentru Concurență de la Bruxelles. Cei doi soți au fost primii reclamați ai cazului, dar li s-au alăturat Yelp, TripAdvisor, Expedia și Deutsche Telecom. În cele din urmă, pe 27 iunie 2017, au câștigat. Amenda pentru gigantul american a fost de 2,3 miliarde de euro.

Britanicii au mărturisit acum că nu se consideră neapărat învingători și nu au luat-o cazul ca pe o victorie. Pur și simplu asta trebuia să se întâmple. „Ar fi fost greșit să renunțăm. Am făcut ce trebuia să facem”, spun cei doi soți.

Povestea britanicilor care nu s-au dat bătuți timp de 11 ani a atras atenția internetului, mai ales. Acuzația pe care au adus-o în instanță a fost de abuz. Au fost primii care au acționat în instanță împotriva gigantului internetului. Astfel au creat un precedent frumos pentru libertatea mediului online.