Cum ar putea Google să primească o nouă amendă imensă de la UE

de: Florin Cașotă
17 08. 2018

Uniunea Europeană a amendat Google cu 4,3 miliarde de euro pe 18 iulie. E cea mai mare amendă pe care a luat-o vreun gigant IT. În plus, la acestă amendă se adaugă una mai veche de 2,4 miliarde de euro. Totuși, asta s-ar putea să nu fie ultima.

În total, în ultimii ani Google a fost amendată de UE cu 6,7 miliarde de euro, însă o a treia investigație în practicile Google ar putea înseamna alte amenzi suplimentare.

O investigație a celor de la Associated Press arată că mai multe servicii Google, de pe iPhone-uri și de pe telefoane cu Android, stochează date despre locația ta, chiar și dacă setările tale împiedică asta. Chiar dacă oprești Location History, anumite aplicații Google vor continua să te urmărească fără să te întrebe ceva sau să te înștiințeze despre ce e vorba.

La câteva zile după această descoperire, cei de la Google au confirmat că stochează informații despre locația utilizatorului chiar dacă Location History este oprit. De asemenea, a fost modificată descrierea serviciul din „nu afectează serviciile de locație ale altor aplicații” și „câteva date despre locația ta ar putea fi salvate ca parte a activităii tale pe alte servicii, precum căutare sau hărți” în „locurile unde mergi nu mai sunt salvate” atunci când Location History este oprit.

Așadar, revenind la UE, comisarii ar putea porni o investigație pentru încălcarea regulilor impuse de GDPR și ar putea să o coste pe Google între 2 și 4% din veniturile totale ale Google. Anul trecut, compania a raportat venituri de 109,6 miliarde de dolari, iar asta înseamnă că americanii ar putea fi amendați cu până la 4,5 miliarde de dolari.

„Continuăm să folosim serviciile de localizare pentru utilizatorii care au oprit acestă funcție pentru a le asigura o experiență Google bună pentru momentele în care caută ceva pe net sau când utilizează Google pentru informații de deplasare”, susțin reprezentanții companiei.

Vom vedea dacă Comisia Europeană se va autosesiza și dacă va porni o nouă investigație asupra Google și ce măsuri vor fi luate.