Digi și-a prezentat bilanțul: câți bani a făcut în România

de: Alexandru Puiu
15 02. 2018

Digi Communications este deținătorul operatorului de telecomunicații RCS-RDS și reprezintă compania din spatele trustului media Digi. Compania tocmai și-a anunțat rezultatele financiare pe 2017, după ce, anul trecut, a început să fie tranzacționată la bursă.

Dincolo de volumul foarte mare de cifre în care se reflectă performanța financiară a celor de la Digi Communications, cea mai importantă este creșterea cu 423% a profitului comparativ cu 2016. Deși încasările nu au crescut decât cu 8,76%, profitul a explodat de la 11,78 milioane de euro în 2016 la 61,7 milioane de euro în 2017.

Veniturile înregistrate de Digi Communications (DIGI) anul trecut a fost de 916,55 milioane de euro, în urcare de la 842,75 milioane de euro în anul anterior. Aceste cifre au făcut parte din raportul anual preliminar făcut public la finalul sesiunii de tranzacționare de ieri, de la bursă. În același interval de 12 luni, cheltuielile de exploatare au crescut cu 5,95%, până la 800,84 milioane de euro de la 755,85 milioane de euro. Conform documentului citat, cheltuielile de exploatare au crescut în concordanță cu creșterea afacerii.

Profitul obținut din exploatare a făcut un salt impresionant de 45,59%, de la 79,26 milioane până la 115 milioane de euro. Profitul net pe anul trecut a înregistrat însă cea mai mare creștere, de peste cinci ori. După trei trimestre, Digi Communications înregistrase deja un profit net de 44,2 milioane de euro, o valoare care, până la finalul celor 12 luni, a ajuns la 61,7 milioane de euro.

Digi: cum a ajuns gigantul la performanța actuală

La nivelul teritoriului țării noastre, Digi Communications, prin intermediul RCS-RDS, este cel mai mare provider de servicii de internet, cu o infrastructură foarte bine pusă la punct și un număr impresionant de clienți. În mare parte, performanța țării noastre la nivel global în clasamentele de viteză de internet se datorează celor de la Digi Communications.

Creșterea din ultimii ani s-a datorat și investițiilor făcute în operatorul de telefonie mobilă Digi Mobil, atât pe partea de marketing agresiv, cât și pe partea de turnuri de telefonie mobilă și parteneriate cu alți operatori de la noi. La ora actuală, Digi este una dintre companiile care încasează cele mai mari valori de cash de la populația țării noastre. În numerar, compania avea la sfârșitul anului trecut bilanțuri echivalente a 16,10 milioane de euro, cu 10,27% mai mult decât cele 14,6 milioane la 31 decembrie 2016.

Digi Communications s-a listat la Bursa de Valori București în luna mai a anului trecut. Din acel moment și până acum, în cea mai mare parte a timpului, valoarea acțiunilor a urmat o traiectorie descendentă. Ieri, la finalul zilei de tranzacționare, valoarea era de 36,4 lei per acțiune, cu 9% mai puțin decât cei 40 lei cu care s-a tranzacționat la momentul ofertei publice. Cotația actuală a companiei atinge valoarea de 3,64 miliarde de lei, aproximativ 781,32 milioane de euro.