Digi aduce revoluția pentru tine, dar de ce încă nu-ți folosește la nimic

Digi aduce revoluția pentru tine, dar de ce încă nu-ți folosește la nimic

La finalul lunii noiembrie, Digi a introdus primul canal 4K din România, însă asta a fost, mai degrabă, o mișcare de PR și pentru RCS-RDS de a dovedit că poate nu pentru a satisface o nevoie a pieței.

RCS-RDS a primit o licență din partea CNA pentru un post TV care emite în rezoluție Ultra HD/4K. Într-o primă instanță te bucuri deoarece principalele avantaje ale unei rezoluții 4K sunt o imagine mult mai clară și mai apropiată de cele din realitate, fapt care se resimte la nivelul culorilor vii și detaliilor din imagini.

Însă, la nivel practic televiziunea 4K în România nu este chiar utilă deoarece nu prea există conținut 4K ce poate fi transmis pe TV și, în al doilea rând, foarte puține gospodării din România se laudă cu un televizor cu o rezoluție 4K capabil să pună în valoare conținutul transmis.

Realitatea e ca televiziunea națională (TVR) unde cotizam milioane anual emite SD și abia zilele trecute a primit aprobarea de a-și face canalele HD.

Pe canalul Digi 4K urmează să fie redat următoarele tipuri de conținut: documentare, filme despre natură, muzică și meciuri de fotbal din Champions League și Europa League și cam atât. Deocamdată, canalul Digi estr gratuit, însă în viitor va fi contra cost, iar acum RCS&RDS testează piața pentru un sistem pay TV.

Dacă se va sesiza o cerere mare pentru astfel de conținut atunci Digi va alege să investească tot mai mult în conținut filmat la o asemenea rezoluție. În caz contrariu, vor aștepta ca televizoarele 4K să fie achiziționate de tot mai mulți români.

Digi 4K se lovește cu o lipsă acută de conținut 4K

Problema mare pentru Digi, implicit pentru tine, este că nu există foarte mult conținut 4K pe piață, iar cel care există este scump. De exemplu, Digi ar fi investit 220.000 de euro în zona tehnică, iar cheltuielile pentru conținut ajung la 230.000, iar în 2019 aceste cheltuieli cu conținut ar ajunge la 1,3 milioane de euro.

Nici pe marile platforme de streaming precum Netflix, Amazon Prime și așa mai departe nu există prea multe opțiuni pentru conținut cu o rezoluție nativă 4K. Ai câteva documentare filmate 4K precum Chef`s Table sau Jiro Dreams of Sushi sau seriale HDR precum co-producțiile Marvel ca Daredevil, Jessica Jones sau Luke Cage, însă majoritatea conținutului este în continuarea Full HD.

De asemenea, dacă e vorba de streaming trebuie să vorbim și de internet. Redarea de conținut SD pe Netflix necesită 3 Mb/s de trafic de date. Saltul la Full HD se reflectă în 5 Mb/s. Dacă ai un TV compatibil, Netflix oferă întreaga sa librărie de conținut original în 4K HDR. Condiția este să ai o lățime de bandă de 25 Mb/s.

Un TV 8K Ultra HD are o rezoluție de 7680 x 4320 de pixeli, de patru ori mai mare decât 4K și de 16 ori mai mare decât Full HD 1080p. După referințele publicate de Netflix, ar trebui să ai o conexiune la internet cu cel puțin 100Mb/s pentru a face streaming fără întreruperi la un asemenea conținut.

Anul acesta, Samsung s-a lăudat cu un QLED TV 8K, iar LG ne-a lăsat muți cu primul TV OLED 8K. Problema nu este că un astfel de gadget nu e impresionant. Aici, dificultatea adopției va fi dată de inutilitate și de lipsa unei diferențe palpabile de calitate, respectiv claritate față de 4K, dar și de lipsa conținutului.

Recent, în Japonia a fost introdusă și prima televiziune 8K, însă și aici sunt foarte puține programe ce sunt redate la acestă rezoluție, iar acele programe vor fi redate de mai multe ori în timpul unei singure zile. De asemenea, dacă vrei să urmărești conținut 8K în Japonia nu numai că ai nevoie de un TV cu asemenea rezoluție, dar și de un receiver special.

Alte televiziuni din Romînia nu și-au făcut publice intențiile de a lansa canale 4K și probabil va mai trece ceva timp până când canalele 4K vor fi norma la noi în țară. Mai ales că trăim în România unde abia acum Consiliul Național al Audiovizualului a aprobat cererea TVR de emisie în varianta high definition pentru posturile TVR 1 și TVR 2.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: