De ce oamenii sunt fascinați de zombi și o apocalipsă cu așa ceva

De ce oamenii sunt fascinați de zombi și o apocalipsă cu așa ceva
Sursa foto: The Walking Dead
18:13 11.11.2018

După cum probabil ai observat, oamenii de pretutindeni par să adore ideea de zombi – dacă ar fi fost altfel, nu am fi avut filme și seriale atât de populare cu acești monștri.

Oamenii au încercat să prezică de multe ori sfârșitul lumii – de fiecare dată au greșit, dar asta nu i-a oprit. În prezent, mulți își imaginează că sfârșitul va veni sub forma unei apocalipse zombi. De ce se întâmplă asta?

Zombi nu sunt neapărat terifianți

Toată lumea știe că monștrii zombi nu există. Tocmai de aceea, oricât de mult s-ar strădui producătorii de filme și seriale să prezinte niște zombi cât mai terifianți, oamenii nu se sperie prea tare. Motivul pentru care oamenii nu se sperie este că nu sunt într-un pericol real, după cum a subliniat psihologul David Rudd de la University of Memphis. În loc să simtă frică, aceștia simt entuziasm.

Ideea de zombi reprezintă dorința de reconectare a umanității

În orice poveste cu zombi, supraviețuitorii au nevoie să se strângă în grupuri pentru a avea o șansă de a rămâne în viață. Ei comunică unii cu alții față în față, iar empatia iese la suprafață într-un mod mai rar întâlnit în era în care toată lumea privește în telefoane. Empatia, de altfel, este o emoție umană care vine în mod natural, doar că tehnologia o distruge încet, conform scriitorului P. J. Manney – prezentarea ei pe ecran este, astfel, mereu bine-venită.

Arta supraviețuirii ne atrage

Poate că, în viața de zi cu zi, o duci destul de bine, având un acoperiș deasupra capului și mâncare. Dar asta nu înseamnă că, atunci când vezi un film apocaliptic cu zombi, nu te întrebi cum te-ai descurca tu în acele condiții. Acest lucru se întâmplă pentru că nevoia de supraviețuire este un instinct bine înrădăcinat în oameni. Tocmai de aceea, când vezi un film cu zombi începi să te întrebi ce personaj ai fi dintre cele de pe ecran și ce ai face să supraviețuiești dacă ai fi în locul lor, după cum arată Angela Becerra Vidergar, savant la Stanford University.

Ne plac violența și teama

Conform cercetărilor, creierul mamiferelor consideră comportamentele aagresive un soi de recompensă. „Un individ va căuta intenționat situații agresive doar pentru că experimentează o senzație de recompensă în urma lor”, a explicat profesorul de pediatrie și educație specială Craig Kennedy, de la Vanderbilt University din Tennessee. Mai mult, oamenilor le place să își vadă cele mai mari temeri aduse la viață în povești fictive, după cum subliniază psihologul Paul Bloom de la Yale University. Ororile imaginare ne pregătesc pentru viața reală, după cum a explicat Bloom.

Poveștile cu zombi ne scapă de stres

În filmele și serialele cu zombi, supraviețuitorii iau, vrând-nevrând, o pauză de la rutina tehnologizată a vieților lor de zi cu zi. Această pauză e un soi de fantezie pentru mulți oameni.  „În apocalipsele zombie, nu există Twitter, nu există telefoane, nu există șef”, a zis scriitorul Douglas Rushkoff. „În schimb, singurul scop este de a supraviețui și de a-i ajuta pe oamenii la care ții să supraviețuiască”.

Ne place să credem că ne-am descurca bine împotriva unor zombi

Majoritatea zombilor din filme și seriale sunt niște monștri cam nătângi, care se mișcă relativ încet. Da, sunt letali, dar îți dau senzația că totuși, dacă ai suficientă grijă, ai putea să le faci față în scenariul complet improbabil în care ei ar exista. Iar aici intervine argumentul cu nevoia de conexiune umană – supraviețuitorii au șanse cu atât mai mari să învingă monștrii zombi când au, pe lângă abilități fizice și cognitive decente, și un grup care să îi ajute.

Poveștile cu zombi de oferă speranță

În orice film sau serial cu zombi, există câțiva supraviețuitori. Când îi vezi, te gândești că poate lucrurile nu ar sta atât de rău dacă o apocalipsă zombi ar lovi omenirea. Te gândești că poate nu ar fi totul pierdut. Cu alte cuvinte, experimentezi senzația de speranță. Speranța este o emoție pozitivă, pe care oamenii vor să o simtă în mod instinctiv, după cum arată antropologul biolog Helen Fisher. „Viața văzută prin ochelari colorați în roz ne menține sănătoși, energizați și concentrați pe atingerea scopurilor noastre speciale”, a subliniat Fisher într-un articol scris pentru Live Science. „Suntem construiți să sperăm”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: Live Science
Etichete: