06 mai 2018 | 14:31

Greșeli frecvente pe care le faci și care distrug bateria telefonului

ACTUALITATE
Greșeli frecvente pe care le faci și care distrug bateria telefonului

Bateria telefonului tău se consumă mai rapid decât în mod obișnuit dacă nu ții cont de modul în care-l folosești. Dacă iei în considerare următoarele sfaturi, vei încărca mai rar telefonul.

Telefonul mobil a devenit un accesoriu indispensabil în viața cotidiană, mai ales în rândul tinerilor. Sunt extrem de utile și ne simplifică deseori sarcinile de lucru. Problema apare când se descarcă bateria.

Timpul necesar pentru reîncărcare pare o eternitate pentru unii, dar, dacă vrei să vrei să te bucuri mai mult de performanțele telefonului tău, ai face bine să ții cont de următoarele greșeli pe care fiecare dintre noi le-am făcut la un moment dat.

Nu cureți de praf portul de încărcare

Mizeria acumulată acolo împiedică o încărcare eficientă. Și îți mai strică și mufa cu timpul. Singura metodă corectă de curățare este prin suflare. O pompă de aer e tot ce-ți trebuie. Când o folosești, ține portul de încărcare în jos, să fii sigur că praful cade și nu se împrăștie pe pereții din interior.

Folosești o imagine de fundal prea colorată și cu prea mult alb

Dacă ai un telefon cu ecran OLED, imaginile de fundal luminoase, în special cele care au mult alb, consumă multă energie pentru că sunt aprinși mai mulți pixeli pentru a o face vizibilă.

Experții spun că o imagine de fundal alb-negru, sau cu tonuri cât mai închise, ajută la conservarea energiei bateriei. Sigur, cine ar vrea să-și pună pe fundal o imagine ștearsă, lipsită de farmec, când telefonul tău poate reda niște culori atât de vii? Dar dacă ai mai multă nevoie de autonomie, decât de culori care să-ți încânte retina, sfatul merită luat în considerare.

Ții luminozitatea ecranului la maximum

Nu ai întotdeauna nevoie de luminozitate maximă pentru a vedea informațiile de pe ecran. În spații interioare nu are niciun rost să depășești nivelul de 30%, dacă nu e un mediu puternic luminat. Afară, poți să te folosești de funcția de ajustare automată a luminozității, care oricum se dezactivează după 15 minute.

Păstrează mereu luminozitatea la nivelul minim acceptat de vederea ta. Vei prelungi autonomia bateriei pe durata unei zile și îți protejezi și ochii. Telefonul poate fi mai nociv pentru vedere decât un televizor sau un monitor pentru că e dispozitivul pe care-l ții cel mai apropiat de ochi.

Nu închizi telefonul când nu-l folosești

Cred că puțini își închid telefonul, fie pentru că uită, fie nu consideră că e necesar. Singurul avantaj pe care ți-l oferă închiderea telefonului pe timpul nopții e că nu mai se consumă atât de multă energie.

Gândește-te că e vorba de un interval de șase până la zece ore în care nici tu, nici telefonul nu aveți nevoie unul de altul. Ce rost are să rămână pornit?

Mai există, pe unele telefoane și tablete, funcția fast boot, care-ți deschide rapid dispozitivul, fără să mai dureze minutul acela enervant de pornire, cu reclame și toate cele. Dar Fast boot îți consumă, de asemenea, multă energie. Din proprie experiență îți pot spune că poate consuma până a 10% din baterie numai la un singur fast boot.

Lași bateria să se descarce la maximum

Cea mai frecventă greșeală este consumarea energiei până sub 10%. Apoi, conectezi telefonul la priză și-l încarci până la 100%. Este cea mai nocivă metodă de încărcare pentru bateriile de tip litiu-ion. Acestea sunt concepute pentru a fi reîncărcate de mai multe ori în sesiuni scurte.

Nu mai e ca în urmă cu zece ani, când nu trebuia să pui la curent o baterie care avea peste 50%. Bateriile Li-Ion trebuie rareori încărcate într-un ciclu complet, de la sub 10% până la 100%. În plus, evită cu orice preț descărcarea completă a bateriei. Dacă telefonul tău „moare”, mai mult ca sigur asta o să lase o „cicatrice” în durata de viață a bateriei.

Cel puțin așa spun specialiștii în tehnologie, dar există și excepții de la regulă.