10 oct. 2017 | 16:32

O vulnerabilitate din WhatsApp îi lasă pe alții să afle lucruri intime despre tine

ACTUALITATE
O vulnerabilitate din WhatsApp îi lasă pe alții să afle lucruri intime despre tine

WhatsApp e un serviciu de mesagerie destul de bun, dar are și unele neajunsuri, iar unul dintre acestea îi poate lăsa pe alții să-ți afle programul.

Problema despre care este vorba apare din cauza funcțiilor de ”last seen” și ”online status”, integrate în aplicație. Datorită acestora, îți poți verifica în mod constant contactele pentru a afla când au fost ultima oară online.

Cea mai mare problemă e că nu poți evita în vreun mod problema asta, cel puțin nu cât timp folosești WhatsApp. Într-adevăr, poți să dezactivezi funcția ”last seen”, dar nu poți dezactiva funcția ”online status”, care dezvăluie că folosești dispozitivul în mod activ.

Poate că pare ceva inofensiv, dar cineva cu timp liber și cu puține cunoștințe poate afla câte ceva despre cum îți petreci zilele și despre când și cât dormi. Exact asta a făcut un dezvoltator care a verificat vulnerabilitatea.

Inginerul software Rob Heaton a mai făcut descoperiri similare în trecut, iar pentru a demonstra modul în care datele colectate pot fi abuzate, acesta își imaginează un scenariu în care creează o extensie de Chrome prin care supraveghează și înregistrează activitatea contactelor sale de pe WhatsApp.

Adunând toate aceste date, poți face niște estimări cu privire la când merge la culcare o persoană și cât timp doarme respectiva ”țintă”.

Ai putea duce lucrurile mai departe și, analizând tiparele de activitate ale mai multor persoane, poți intui cine cu cine vorbește. Asta n-ar fi evident în primă fază, dar cu suficient de multe date colectate, e mai ușor de observat care dintre contactele tale vorbesc între ele.

Heaton spune că astfel de date pot fi colectate la scară largă și pot fi vândute apoi companiilor, în scopuri publicitare. Spre exemplu, oamenii care au tipare de somn neregulate ar putea vedea reclame la somnifere.