WannaCry și paranoia: Cum s-a văzut virusul global prin internetul românesc

FEATURE
WannaCry și paranoia: Cum s-a văzut virusul global prin internetul românesc
18 mai 2017 | 10:02

Probabil că ai auzit destul de multe despre virusul WannaCry, așa că nu o să intru în prea multe detalii despre el. E suficient să știi că a fost vorba de un ransomware care, acum câteva zile, a reușit să se împrăștie în peste 100.000 de calculatoare din mai bine de o sută de țări (vezi harta în timp real). Paguba nu a fost atât de mare pe cât s-a speculat, căci atacatorii au reușit să câștige din chestia asta vreo 26.000 de dolari. Pe scurt, mult fum pentru nimic. Între timp, situația a fost adusă sub control, Microsoft a pus la bătaie un ghid care să te ajute să scapi de astfel de atacuri și, în mare, lumea a cam uitat de WannaCry.

[related]

Bineînțeles, România nu a fost scutită de acest atac, deci era clar că mai toată presa a căutat să mulgă puțin subiectul în cel mai dramatic mod posibil. Sigur, chiar dacă paguba a fost relativ mică, atacul a fost totuși destul de grav, mai ales că tot mai multe companii de asigurări încep să profite de posibilitatea unui asemenea scenariu, punând la bătaie pachete care să-i protejeze pe utilizatori de atacuri.

Cele mai multe trusturi au tratat subiectul ca atare. În sensul că au preluat informații și comunicate din presa străină și au livrat știrea pe înțelesul tuturor românilor. Alții au dus virusul WannaCry până în pânzele albele și au avut grijă să facă din țânțar armăsar. Am văzut pe rând titluri care te duceau cu gândul la o apocalipsa a internetului, click-baituri în toată splendoarea lor, dar și câteva articole care tratau subiectul cu indiferență, ca și cum amenințarea nu este reală.

Ca atare, reacțiile din mediul online au fost pe măsură. Unii mai serioși și ușor panicați și alții care nu s-au agitat prea mult, dar au făcut ceva mișto de situație. Ca să-ți  faci o idee mai clară, mai jos îți prezint pe scurt cum s-a văzut virusul WannaCry pe internetul românesc.

Când toată lumea îți vorbește despre cât de tare te expui pe internet, începi să o dai în paranoia

E drept că mulți români nu le prea au cu tehnlogia și ajung să tragă concluzii care mai de care mai deplasate. Îi știi și tu, sunt genul de oameni care spun că cineva le-a hackuit calculatorul, deși au dat click cu mâna lor pe toate prostiile despre mărirea penisului și fete singure în apropierea lor.

razboi mondial

De la genul ăsta de ultilizatori te poți aștepta la orice, chiar și la teorii dubioase despre începerea celui de al treilea război mondial. De exemplu, tipul de mai sus se așteaptă ca următoarele războaie să fie purtate în spațiul virtual, gen care hacker e în stare să spargă mai multe calculatoare. Știu, plictisitor, probabil că ar fi mult mai interesant un campionat de Starcraft, deși n-ar avea nimeni nicio șansă în fața Coreei de Sud.

[related]

Alții par să se fi uitat prea mult la Terminatorul sau te miri ce filme care implică tehnologie și inteligență artificială. Skynet nu mai este de mult de domeniul ficțiunii și ne putem aștepta în orice clipă să se revolte laptopul personal împotriva noastră. Știa Stephen Hawking ce știa atunci când a spus că inteligența artificială este periculoasă, deși nu cred că se referea la un ransomware care cerșește bitcoins.

De fapt, tot ce ține de tehnologie poate fi catalogat ca un lucru periculos pentru umanitate. Știi cum e, oamenii tind să se teamă de ceea ce nu înțeleg. În cazul ăsta de tehnologie, pentru că uite ce poate întâmpla, nu? Sunt destul de convinsă că genul ăsta de oameni cred că virusul este de sine stător și s-a apucat singur să se infiltreze prin calculatoarele omului. Hackeri nu există, este doar tehnologia care o ia razna.

Glumele cu WannaCry, în schimb, au fost fix ce trebuia

Ca să nu închei acest text într-un spirit apocaliptic, o să-ți las și câteva glumițe despre temutul virus WannaCry. E drept, prea multe n-au fost, semn că oricât de tare au încercat unii să dramatizeze situația, românilor pur și simplu nu le-a păsat.

Probabil că gluma asta este mai mult despre felul în care instituția respectivă operează în anul 2017 decât este despre virusul WannaCry. Oricum ai lua-o, are sens și se potrivește perfect cu situația în care ne aflăm. Dar, vorba aia, am stabilit deja că tehnologia este periculoasă. Normal că dosarele cu șină reprezintă chintesența marelui ANAF, deci știau ei ce știau atunci când au hotărât să nu se folosească de tehnologie ca să-și ușureze munca.

În cazul românilor, numele de „WannaCry” nu a fost întocmai inspirat, pentru că, în loc să plângem noi că ne-a pus stăpânire pe datele din calculator, mai de grabă o să plângă virusul că n-are pentru ce să ceară recompense.

Dar și dacă virusul respectiv ar fi reprezentat cu adevărat o amenințare pentru românii de pe internet, probabil că cei mai mulți s-ar împotmoli în proces, pentru că bitcoinul chiar nu este cea mai populară chestie pe la noi. Da, știu că nu ăsta a fost scopul virusului, dar tot merge să faci puțin haz de necaz.

Apoi mai e chestia asta care a rămas probabil cea mai reușită glumă cu WannaCry. E o mică aluzie la trupa N&D care a scos o piesă de care nu mai trebuie să-ți reamintesc, pentru că sigur o fredonezi deja în gând. Partea proastă e că o s-o fredonezi cam toată ziuă. Cu plăcere.