24 iul. 2017 | 13:30

Ungurii au arestat noaptea un tânăr care le-a arătat problemele sistemului de transport public

ACTUALITATE
Ungurii au arestat noaptea un tânăr care le-a arătat problemele sistemului de transport public

Un tânăr de 18 ani a încercat să ajute o companie de transport care avea o problemă la software-ul de abonamente, dar s-a trezit luat pe sus de poliție în miez de noapte.

Sistemul de transport din Budapesta are un serviciu online de e-ticketing, prin intermediul căruia îți poți cumpăra bilete și abonamente. Firește, e un progres major dacă e să comparăm cu ce avem noi la dispoziție, dar nu are rost să intrăm în astfel de detalii.

Un tânăr de 18 ani, un ”hacker etic” sau un ”hacker alb”, a descoperit o problemă în sistemul de tarifare al biletelor și al abonamentelor. Vorbind despre un hacker alb, ne referim la un individ care caută breșe de securitate în sisteme informatice, dar nu le folosește în scopuri proprii. În schimb, un astfel de hacker raportează problema mai departe, către administratori, astfel încât aceștia să poată lua măsuri.

Ce a descoperit acesta? Că poți transforma prețul unui abonament lunar, din 9450 de forinți, în doar 50 de forinți, apăsând în repetate rânduri tasta F12. La doar câteva minute după ce a descoperit asta, a trimis o înștiințare către BKK – Budapesti Közlekedési Központ, care deține sistemul. Acesta nu a folosit abonamentul, mai ales că nici măcar nu locuiește în apropierea capitalei maghiare.

După ce compania nu i-a răspuns timp de patru zile, aceștia au ținut o conferință de presă în care au specificat că au avut de-a face cu un ”atac ciberentic”. Între timp, tânărul a fost arestat pe fondul acestei raportări.

Oamenii s-au mobilizat rapid pe Facebook și au dat nu mai puțin de 45.000 de review-uri de o stea companiei, fiecare dintre aceștia atașând review-ului și mesajul anonim al tânărului. Review-urile și nota pot fi văzute aici.

Această situație ne amintește de un hacker român care a modificat cardurile RATB pentru a circula gratuit și despre care puteți citi mai multe aici.