23 mart. 2017 | 11:12

Un grup de hackeri amenință că vor șterge sute de milioane de conturi iCloud

ACTUALITATE
Un grup de hackeri amenință că vor șterge sute de milioane de conturi iCloud

Un grup de hackeri amenință că are acces la milioane de dispozitive Apple, pe care le vor șterge, dacă nu primesc o recompensă.

Grupul, autointitulat Turkish Crime Family, susține că are acces la mai bine de 627 de milioane de conturi icloud.com, me.com și mac.com, acestea fiind domeniile folosite de Apple pentru crearea de conturi iCloud.

Grupul spune că nu a încercat să vândă aceste baze de date, deoarece interesul pe piața neagră este scăzut, din cauza măsurilor drastice de securitate implementate de Apple în ultimii ani. Inițial, aceștia aveau 519 milioane de conturi, dar de când au anunțat că vor să le șteargă, alți hackeri au ”contribuit” la bazele de date, astfel că gruparea are acum cele 627 de milioane de conturi menționate anterior.

Conform hackerilor, mai bine de 220 de milioane de date de logare funcționează și oferă acces către conturi iCloud care nu au autentificarea în doi pași activată.

Inițial, recompensa cerută a fost de 75.000 de dolari în Bitcoin sau Ethereum (o altă criptomonedă), dar suma a crescut la 150.000 de dolari și va crește în continuare, mai ales dacă Apple nu plătește în trei zile, arată pcworld.com.

Afirmațiile grupului de hackeri nu au fost confirmate de către Apple până acum, dar cineva a postat pe YouTube un video în care prezintă o parte din datele de logare folosite pentru conturile de iCloud. Compania Apple nu a comentat până în acest moment afirmațiile venite de la Turkish Crime Family.

Aceștia susțin că fac asta ”pentru că pot”, dar și pentru a face cunoscute cazurile lui Karim Baratov și Kerem Albayrak, ambii fiind arestați în urma unui hack efectuat împotriva Yahoo. Baratov a fost acuzat de spargerea unor conturi de mail la cererea FSB-ului din Rusia. Albayrak este acuzat că a pus baza de date obținută la vânzare, pe piața neagră.